A VÁLASZTÁSI KAMPÁNY HIÁNYZÓ ETIKÁJA

0

A választási kampány célja, hogy a pártok és jelöltek programjukat, politikai céljaikat ismertessék.
Korábban a hazai választások előtt a szembenálló felek még meg tudtak állapodni kölcsönösen betartandó szabályokról. 2006-ban például még a Fidesz is aláírta, hogy választási kampány nem háború, s nem zavarhatja meg az emberek életét, továbbá tartózkodni kell a felelőtlen ígéretektől!
A kampányetika szerint a kampányt mentesíteni kell minden valótlanságtól, rágalmazástól, fenyegetéstől, így tilos egymás plakátjainak átragasztása. A reklám nem lehet gyűlöletkeltő, tilos a jelöltet és a jelölő párt politikusait bűncselekmény elkövetésével vádolni.
Az etika előírja, hogy a vitákban az indulatok helyett az érvek csatázzanak. De beszélhetünk-e demokráciáról abban az országban, ahol eltűntek azok a viták, ahol mindkét fél egyenrangú módon érvelhetne a saját programja mellett?
Jó tudni, hogy a közmédia az adófizetőktől kb. évi 90 milliárd forintot kap, s ennek alapján elvárható lenne a pártatlan, kiegyensúlyozott, szakmailag magas színvonalú tájékoztatás Magyarország és a világ dolgairól. Ezzel szemben az esetek többségében egyetlen párt, a kormányzó Fidesz érdekeit képviselik. Migránsokkal riogatnak, miközben a magyar társadalomra valós veszélyt jelentő korrupcióról nem beszélnek. Az egészségügy katasztrofális helyzetéről és a kormányra kínos tényekről rendre nem számol be a közmédia.

Márki-Zay János