A Vidnyánszky Attila-féle fideszes kuratórium lemondását követelik az egyetemet elfoglaló diákok

Kedd délután állt ki a sajtó elé az SZFE több tucatnyi hallgatója, akik részt vesznek az egyetem hétfő este óta tartó elfoglalásában. Az épület elé kilépő diákokat hangos taps fogadta, ugyanis az újságírók mellett sok szimpatizáns is megjelent az egyetemnél, ahogy egész nap folyamatosan érkeztek a támogatók különféle felajánlásokkal, élelmiszerrel.

A keddi sajtótájékoztatón megismételték, hogy az egyetemet hétfő éjfélkor elfoglalták, és ezzel elkezdték a közös gondolkodást az intézmény jövőjéről. Az eddig megfogalmazott követeléseik:

  • garantált autonómiát követelnek az egyetemnek
  • elutasítják az egyetem modellváltásáról szóló törvényt a jelenlegi formájában
  • elutasítják a kuratórium és felügyelőbizottság kinevezésének módját, és így a jelenlegi tagokat is, és bármilyen önkényesen kinevezett új vezetőséget
  • követelik a szenátus jogköreinek visszaállítását
  • követelik a lemondott szenátus által megfogalmazott alapdokumentumok elfogadását
  • követelik a jelenlegi kuratórium lemondását
  • követelik, hogy az egyetem alapítói jogai ne kerülhessenek át az államtól az alapítványtól és az állam ne vonulhasson ki teljesen az egyetem finanszírozásából, valamint hogy az egyetem neve kerüljön vissza az alapítvány nevébe
  • a pártpolitikától elhatárolódnak, és kérik a pártok képviselőit, hogy tiszteljék meg ügyüket azzal, hogy távol maradnak tőle
  • az egyetemre további rendelkezésig csak az egyetem jelenlegi polgárai léphetnek be.

A diákok csak az előre megírt nyilatkozatot olvasták fel, majd visszamentek az épületbe, kérdésekre nem válaszoltak, ugyanakkor az esemény elején azt mondták, hogy tartanak majd még hasonló tájékoztatókat.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóságának egy része hétfő este egy demonstráció után vonult be az egyetem épületébe, erről a Hallgatói Önkormányzat kedd délelőtt adott ki közleményt.

Fotó: Kiss Bence© Kiss Bence Fotó: Kiss Bence

 

Szurdi Panni, a HÖK sajtósa az ATV reggeli műsorában azt mondta, éjjel barikádot állítottak a hallgatók, ők döntik el, milyen vezetőket, oktatókat engednek be, és kiket tartanának távol az intézménytől. Mintegy kétszázötvenen táboroztak le az épületben.

Korábban részletesen is írtunk arról, hog egy hosszú és erőszakos folyamat végén pénteken derült ki, hogy elvonják a demokratikusan választott szenátus legfontosabb jogköreit, amire az SZFE szinte teljes vezetése lemondott. A hallgatók körében végzett felmérés szerint 100 százalékos az elutasítottsága annak, ahogy az alapítványi formára való átállás történt, és 96 százalék szerint közös cselekvésre van szükség.