A WHO szerint egészségügyi vészhelyzetet is kilehet hírdetni

0

Összeült az Egészségügyi Világszervezet (WHO) január 22-én az új kínai koronavírus terjedése miatt. Ha úgy találják a helyzetet, nemzetközi egészségügyi vészhelyzetet is hirdethetnek.

Hamarosan egészségügyi vészhelyzetet hirdethetnek ki? Már a WHO is összeült az emberről emberre terjedő koronavírus miatt

A vuhani piacról terjedő járvány következtében ötszázan betegedtek meg, 17-en pedig meghaltak. Az emberről emberre terjedő vírus azóta már más városokban is megjelent, emellett több ázsiai ország is jelezte a kórokozó kimutatását. A betegség tünetei lehetnek akár meghűléses panaszok, de halálos kimenetelű tüdőgyulladáshoz is vezethet.

Szerdai ülésén a WHO még nem hirdetett globális vészhelyzetet, egyelőre rengeteg adatot kell megvizsgálniuk, valamint a következő lépések meghatározásához szükségük van további információkra is.

A Disease X (más néven X-kór) kifejezését a WHO vezette be, mely azon kórokozók gyűjtőnevét jelenti, amelyek világjárványt eredményezhetnek.

Ezek megfékezéséhez olyan óvintézkedések segíthetnek, mint például az utazás korlátozása, a nemzetközi kutatások egységesítése, illetve az egészségügyi infrastruktúra fejlesztése.

Az Egészségügyi Világszervezet csütörtökön folytatja ülését a kínai koronavírus ügyében.

via. BBC