A WHO vezetője döbbenetes dolgokat mondott

0

Egy genfi sajtótájékoztatón a WHO vezetője, Tedrosz Adamon Gebrejeszusz drámai mondatokkal érzékeltette, hogy mennyire súlyosnak tartja a járványhelyzetet.

„Ez a vírus az első számú közellenség. Egy hónappal, két hónappal ezelőtt lett volna itt a cselekvés ideje… de hiszünk benne, hogy van még lehetőségünk. Ezt viszont nem szabad elszalasztanunk, és mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy kordában tartsuk ezt a vírust. Ez mindannyiunk felelőssége, a politikai vezetők szerepe kulcsfontosságú”

– mondta az egészségügyi világszervezet vezetője a CNN-nek.

A WHO március 11-én nyilvánította világjárvánnyá a koronavírus-járványt. Akkor Gebrejeszusz még bizakodóbb volt, azt mondta, hogy ez lehetne az első pandémia, amit kontroll alatt lehetne tartani.

„Az aggresszív felkutatás, izoláció, tesztelés, kezelés és nyomonkövetés nem csak a legjobb és leggyorsabb módszerek az extrém társadalmi és gazdasági megszorításokból, de ezek a legjobb módszerek ezek megelőzésére is”

– mondta a WHO elnöke.

Angel Gurría, az OECD főtitkára pedig azt mondta, hogy a világ valószínűleg évek alatt fog csak talpra állni a világjárvány okozta gazdasági sokkból, aminek a hatásait már most súlyosabbnak ítélték meg, mint a 2008-as gazdasági válságét.