A zamárdi önkormányzat csak a már beoltott bulizókat engedné be a Balaton Soundra

Ha lesz idén júniusban Balaton Sound, a Zamárdi önkormányzat csak a már beoltott bulizókat engedné be a fesztiválra. Csákovics Gyula polgármester azt mondta a 24.hu-nak, hogy az önkormányzat kötelezővé tenné az oltási igazolványt a rendezvényen.

Kádár Tamás, a fesztivált szervező Sziget Zrt. ügyvezetője szerint az oltási igazolvány kötelezővé tétele nem életképes megoldás.

Szerinte egyelőre azt sem tudni, hogy a 20–30 éves fiatalok egyáltalán megkapják-e nyárig a koronavírus elleni védőoltást, másrészt az is jogi problémákat okozna, hogy a szervezőknek ellenőrizniük kellene a jegyvásárlók szenzitív egészségügyi adatait.

Úgy véli, az elmúlt napok kormányzati bejelentései alapján csökkent az esélye, hogy az idei szezonban bármilyen, akár oltási igazolványos tömegrendezvényeket lehessen tartani.

Zamárdi városi testülete múlt csütörtökön arról döntött, engedélyezik, hogy szigorú járványügyi feltételek mellett nyáron két fesztivált rendezzenek a településen. A Sziget Kulturális Menedzseriroda Kft. korábban június végére foglalta le a Balaton Sound helyszínét, a Volt Kft. pedig augusztus közepén a Strand Fesztivált tervezi itt tartani.

Kádár szerint a fesztiválok rendezésével kapcsolatos végső döntést a következő hetekben hozzák meg, a Sound helyzete a Zamárdival folyó tárgyalások eredményétől is függ. A város a múlt csütörtöki testületi ülésen azt is megszavazta, hogy ha a járványhelyzet nem engedi megtartani az idei fesztiválokat, akkor azokat átviszik 2022-re.

A magyarországi fesztiválhelyzet még nem tisztázott, Gerendai Károly azt mondta korábban, márciusig kell eldőlnie, hogy idén nyáron lesz-e Sziget. A járvány tavaly decemberig legalább negyvenmilliárd forintos bevételkiesést okozott a magyar zeneiparban, 2020-ban elveszítette piacának körülbelül a 60 százalékát.