Áder János is rekordgyorsasággal aláírta a felhatalmazási törvényt

0

Két órával az elfogadását követően alá is írta a koronavírus-törvényt Áder János.

A köztársasági elnök nyilatkozatot tett közzé, amely szerint:

A mai napon az Országgyűlés sürgős eljárás keretében elfogadta a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot. A törvény megfelel az Alaptörvény előírásainak, nemzetközi szerződésbe nem ütközik, vele szemben megalapozott alkotmányos aggály nem támasztható.

Ezért a mai napon elrendeltem a törvény kihirdetését.

Az államfő azt írta, a koronavírus elleni védekezésről, a járvány megfékezéséről alapos vitát folytatott az Országgyűlés ma és egy héttel ezelőtt is. “A vita részben az eddig megtett intézkedésekről, másrészt a demokráciára leselkedő vélelmezett veszélyről szólt”, fogalmazott.

A két ülésnapot figyelemmel kísérve megnyugtató, hogy egyetlen képviselő sem tartotta indokolatlannak az eddig megtett intézkedéseket, és senki nem állította a már meghozott döntésekről, hogy azok veszélybe sodornák a demokráciát. Ugyanakkor az ellenzéki képviselők a magyar demokráciára veszélyesnek tartották a kormány jövőbeli „korlátlan” felhatalmazását.

Ezért két kérdést kiemelten vizsgáltam – szól a nyilatkozat, amely szerint Áder a következő kérdéseket vette górcső alá, és válaszolta is meg rögvest:

Korlátlan-e a kormány felhatalmazása időben?

“A kormány felhatalmazása nem határidő nélküli, hanem feltételtől függő, a járvány megszűnésével véget ér”,

– fogalmazott Áder.

Korlátlan-e a kormány felhatalmazása a döntések tartalmát illetően? Egyszerűbben, mindent megtehet-e?

A köztársasági elnök szerint nem.

“A kormány felhatalmazása csak a járvány megelőzésére, kezelésére, felszámolására, a káros hatások mérséklésére vonatkozik. Az Országgyűlés ellenőrző szerepe, a kormány beszámolási kötelezettsége a járvány idején is megmarad. A járványt követően pedig az Országgyűlés dönt a rendkívüli intézkedések sorsáról”, írta.

Mindannyian tudjuk, hogy még nehéz hetek várnak ránk. A védekezés kérdései tartósan az Országgyűlés napirendjén szerepelnek majd. Ezért is fontos, hogy mindenki tanúsítson önmérsékletet. Ez nem a politikai haszonlesés ideje.
A további vitákhoz Kossuth Lajos 172 évvel ezelőtti – a felirati vita során – megfogalmazott szavait ajánlom megfontolásra: „…az országgyűlés politicáját azon magasságra méltóztassanak felemelni, mellyet az idő elénkbe szab. (…) emeljük fel politicánkat a körülmények szinvonalára…”.

– írta Áder.

A Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóigazgatósága azt kérte, hogy “a nyilatkozatot teljes szövegében, szerkesztés nélkül szíveskedjenek felhasználni”. Úgyanakkor az államfő gondolatait érdemes kiegészíteni azzal: március 30-i, hétfői plenáris ülésén a parlament 138 igen, 53 nem szavazattal, nulla tartózkodás mellett elfogadta a koronavírus-törvényt.

Az ellenzéki pártok több módosító javaslatot is benyújtottak, amit a zárószavazás előtt egytől egyig mind leszavazott a Fidesz–KDNP-s többség.

A kormány ahhoz kapott most felhatalmazást határozatlan időre, hogy a veszélyhelyzet megszűnéséig a védekezés érdekében rendeletekkel irányíthassa az országot, egyes törvények alkalmazását felfüggessze, törvényi rendelkezésektől eltérjen, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhasson.

Orbán egy hete úgy értékelte a törvényt, hogy a békeidőben érvényes szabályok mellett nem lehet hatékony járványügyi és gazdasági intézkedéseket hozni, megszervezni a kollektív védelmet. A veszélyhelyzeti jogrend hatalmazza fel a kormányt és ad eszközöket ahhoz, hogy megvédjék Magyarországot.

Áder döntése azt jelenti, hogy éjfélkor hatályba is lép a jogszabály. Ezt a forgatókönyvet egyébként már a Miniszterelnökséget vezető miniszter is megjósolta, hiszen Gulyás Gergely már vasárnap arról beszélt, hogy akár már hétfőn is életbe léphet a koronavírus-törvény.

A köztársasági elnök nyilatkozata itt olvasható el.