Áder János kegyelmére vár a meghurcolt pécsi tanár…Elhalasztották Jancsula Dezső büntetőperének tárgyalását február 9-ére.

A 31 éve tanító történelemtanárt azért jelentették fel, mert nem engedett el egy az iskola előtt dohányzó fiatalt.

A pécsiek kiálltak mellette, mivel elég gyakori az iskola környékén a dohányzás, drogozás, sőt az is előfordult hogy 13-14 éves diákoknak árultak kábítószert. Hol van itt a szülő felelőssége? Miért vállal gyereket az aki nem neveli?

Szerdán kezdődött volna a Pécsi Járásbíróságon Jancsula Dezső büntetőpere, de a tárgyalást védője kérésére elhalasztották február 9-ére – írja a Népszava. Az ügyvéd nem akart arról nyilatkozni, miért kért halasztását, de védence elárulta, védője eljárási kegyelmi kérvényt nyújtott be az államfőhöz, azt szeretnék, ha az indítvány elbírálásáig felfüggesztené a bíróság a pert.

A 36 éve tanító 61 éves történelemtanárt az ügyészség személyi szabadság megsértésével vádolja, mert tavaly egy, az iskola előtt tiltott helyen cigarettázó fiatalt nem engedett el. A bíróság tárgyalás nélkül, 170 ezer forintos büntetésre ítélte, de ő fellebbezett, ha kifizette volna ugyanis a bírságot, azonnal el kellett volna bocsátani munkahelyéről, a törvény szerint nem dolgozhat gyerekekkel, akit büntetőügyben elítélnek.

Pécsen mellette tüntettek tanítványai szülei és volt diákjai, petíciót indítottak érte, mivel úgy ítélték meg, éppen ő tette azt, ami egy tanár feladata: próbálta megvédeni a gyerekeket az agressziótól és fenntartani a rendet az iskolában.

Mi pécsiek veled vagyunk Dezső bá’, mert minden olyan pedagógus mellett kiállunk, akik fellépnek a gyermekeink védelme érdekében!

Korábban a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is kiállt Jancsula Dezső mellett. Mint írták, a tanár az iskola tanulói és az ott dolgozó felnőttek védelmében lépett fel az iskola épületéhez rendszeresen odajáró, randalírozó fiatalokkal szemben.

A Népszava szerint valóban sokan jelezték, hogy az érintett iskola környékén lófráló középiskolások gyakran elcsalják cigarettázni a kisdiákokat, van, aki ott drogozik és kábítószert árul a 13-14 éveseknek. Ezt a Népszava megkeresésére a megyei főügyészség is megerősítette, jelenleg is folyik eljárás egy fiatal férfi ellen, aki drogot adott el a nevelési központ diákjainak.

A lap emlékeztet rá, több kormánypárti politikus is kiállt a tanár mellett, ők vetették fel, hogy – a hasonló esetek megelőzéséhez – akár törvénymódosítással is többletjogot kellene biztosítani a diákokra vigyázó tanároknak.

Több jogász mellett a tanár védője, Hidegné Csernik Aranka is úgy látja: Jancsula Dezső nem követett el bűncselekményt. Bízik védence felmentésében. A Népszava információi szerint az sem kizárt, hogy az ügyészség a februári előkészítő tárgyaláson már „csak” megrovást kér a tanárra, ami nem járna állásvesztéssel.