Áder János végre megszólalt a tűrhetetlen helyzet miatt!

0

Az elmúlt napokban felrobbant a magyar közélet. Egy felelős államfőtől elvárható, hogy megszólaljon ebben a helyzetben. Most végre megtörtént – számolt be róla a nyugatifeny.hu.

“Az emberiség a Föld egy évre elegendő erőforrásainak mintegy 1,7-szeresét használja fel évente, jóval többet annál, mint amennyit a bolygó reprodukálni tud”

– figyelmeztetett pénteken Áder János a Nyíregyházi Egyetemen tartott előadásán.

Áder emlékeztetett: 65 évvel ezelőttig csak annyi erőforrást használt az emberiség, amennyit a Föld természetes körülmények között pótolni tudott.
Az 1950-es évekig gyakorlatilag a természet kamataiból élt, az utóbbi hat évtizedben azonban már az alaptőkét fogyasztja az ember,

“így nem nehéz belátni, mi lesz akkor, ha ezeken a szokásainkon nem változtatunk”

– tette hozzá.

Egyre több víz fogy és egyre nagyobb lesz a szennyezés – fejtette ki Áder János, hozzátéve, ez a probléma lesz az egyik legnagyobb kihívás a Föld jövője szempontjából.

A mostani 7,5 milliárdos népesség 2050-re már a 9 milliárdot is elérheti, amely nagyon megterheli majd a Föld eltartó képességét – fűzte hozzá.

A klímaváltozás hatásait nyolcvan százalékban a vízellátás, vízhiány problematikáján keresztül érzi az emberiség, a felmelegedéssel olyan változások indulnak el, amelyek teljesen megváltoztatják a Föld hidrológiai ciklusát – jelentette ki az államfő.

Hozzátette, az egyenlőtlenebb csapadékeloszlás, az egyre gyakoribb aszályok és özönvizek váltakozása miatt a szemünk előtt bontakozik ki az egyszerre a kevés, a sok és a szennyezett víz “drámája” is.

Áder János köztársasági elnök./Kép. MNO

 

(MTI)

 

 

olkt.hu