Áder simán aláírta a nemváltoztatást ellehetetlenítő törvényt!

0

Semjén Zsolt március végén nyújtotta be azt a salátatörvényét, amely többek között ellehetetleníti a nemváltoztatást. A tervezet ellen civil szervezetek és európai parlamenti képviselők is tiltakoztak, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter viszont azt mondta, Magyarországon mindenki a nemi identitásának megfelelően élhet. Az Országgyűlés május 19-én fogadta el a törvényjavaslatot.
A törvény módosítása megszünteti a nem- és névváltoztatás lehetőségét (nem jogi elismerése) Magyarországon. Május 28-án aláírta a törvényt Áder János köztársasági elnök.
A Transvanilla Transzneműek Egyesülete két érintett transz ember képviseletében a hatályba lépés napján alkotmányjogi panasszal fordul az Alkotmánybírósághoz és kéri a törvény Alaptörvény ellenességének megállapítását és megsemmisítését.

Az egyesület sajtóközleményében azt írja:

“a Transvanilla képviseletében 23 egyedi kérelmező ügyét az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) is vizsgálja. Mindkét alapjogvédő szerv korábbi döntéseiben kimondta, hogy a nem és névváltoztatás joga (nem jogi elismerése) az emberi méltósághoz tartozó alapvető jog.
Petíciót is indítottak, amelyben arra kérik Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, hogy ítélje el a magyar kormány lépését és vessen be mindent annak érdekében, hogy a transz és interszex emberek alapvető jogai ne sérülhessenek Magyarországon. A petíciót már 26 ezer ember írta alá.”

via. MTI