AFP: Lelassult az ukrán ellentámadás keleten, ezek az okai

Az utóbbi napokban elvesztette a lendületét a korábban sikeres keleti ellentámadás – erről számolt be az AFP hírügynökség helyszíni tudósítója.

 

 

 

 

A hírügynökség szerint a támadás elsősorban az időjárási körülmények – a heves esőzés –, valamint az orosz ellenállás hevessége miatt lassult le.

Azt írták, hogy az Oszkil folyó partján, Kupjanszk városában – amelynek elfoglalása az offenzíva fő célja volt – állandó tűzpárbajt vív az orosz és ukrán tüzérség.

Most nehezen tudnánk előnyomulni az időjárás miatt, ezért [a tüzérséggel] a páncélozott járműveiket, a lőszerraktáraikat és a katonáikat vesszük célba

– mondta Roman Malina, az ukrán hadsereg tisztje az AFP-nek.

Mindeközben Andrij Kanasevics, Kupjanszk ukránok által kinevezett katonai vezetője azt mondta a hírügynökségnek még pénteken, hogy az ukrán erőknek körülbelül 10 napjába telhet az, hogy stabilan az irányításuk alá vegyék a stratégiai szempontból fontos várost és környékét.

Az AFP riportja szerint ez utóbbi azzal magyarázható, hogy az Oszkil folyó keleti partjáról többé-kevésbé visszaverték ugyan az oroszokat, de egy hídfőállásuk még maradt, és onnan időről időre megpróbálnak kitörni és támadást indítani. És amíg ezt a hídfőállást nem számolják fel a ukránok, addig nincs esély arra, hogy a Harkivi területről a szomszédos Luhanszki terület irányába offenzívát indítsanak.