Afrikai forróság lesz ma is, helyenként elérheti a 41 fokot is

Marad a hatalmas hőség, csak elvétve fordulhat elő néhol kisebb esőzés − írja az Időkép. Esőre átmenetileg csak az ország északi, északnyugati és északkeleti tájain számíthatunk. A hőség és a szárazság mellett a nyugati-északnyugati szelet többfelé kísérhetik élénk lökések. Napközben 31 és 39 fok között alakul majd a hőmérséklet, de nem kizárt a 40-41 fokos maximum.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint egyes szintű a készültség zivatarok miatt az ország négy megyéjében. Idetartozik Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár, Hajdú-Bihar és Békés megye.

 

ma1

Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

 

 

Hőség miatt az ország legtöbb megyéjében van érvényben figyelmeztető előrejelzés, az ország déli és délkeleti részén kettes szintű, narancs figyelmeztetés van érvényben, a többi országrészben egyes szintű a figyelmeztetés.

ma2

 

 

katasztrófavédelem a Balatonnál, a Velencei-tónál és a Tisza-tónál egyes szintű viharjelzést adott ki, míg a Fertő tó nagy részén másodfokú viharjelzés van érvényben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatait, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve Müller Cecília országos tiszti főorvos harmadfokú hőségriadót adott ki az ország egész területére július 26-án (hétfő) déltől július 30. (péntek) éjfélig.

Fronthatás nem várható, folytatódik a kánikula. A nagy meleg az emberi szervezetet sem kíméli, ami miatt sokan fáradtsággal és aluszékonysággal küzdhetnek. Ezek pedig kihathatnak a koncentrációs képességünkre is. A szív- és érrendszeri megbetegedésekkel küzdők és az idősek számára különösen megterhelő lehet a hőség. Felléphetnek keringési panaszok, vérnyomás-ingadozás, rosszullét, ezért érdemes lesz többet pihenni és kerülni a nagyobb fizikai megerőltetést.

 

A nappali hőség után az éjszakák sem hoznak érdemi felfrissülést. A fülledt időben légszomj, nehézlégzés is jelentkezhet. Többfelé élénk lesz a nyugati-északnyugati szél, emiatt az érzékenyebbeknél fokozódhat a fejfájás és az ingerlékenység.

Az UV-sugárzás délelőtt 11 és délután négy óra között a napos időszakokban nagyon erős lesz, ezért ebben az időszakban gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről, és fogyasszunk megfelelő mennyiségű folyadékot.