Agyonlőttek a rendőrök egy fekete férfit Floyd melletti tüntetésen Atlantában!

0

Az egyesült államokbeli Atlantában tüntetők lezártak egy autópályát és felgyújtották azt a Wendy’s gyorséttermet szombat este, ahol előző este egy rendőr agyonlőtt egy fekete férfit. Az eset bizonyosan tovább szítja a rendőri brutalitás és a rasszizmus ellen három hete zajló országos tüntetéshullámot.

A zavargás sötétedés után vette kezdetét Atlantában, ahol Keisha Lance Bottoms polgármester előzőleg sajtóértekezleten jelentette be, hogy elfogadta Erika Shields rendőrfőnök lemondását a 27 éves Rayshard Brooks halála miatt.

A helyi televíziók mutatták a lángoló éttermet, s hogy a helyszínre nem vonultak ki a tűzoltók. Más tüntetők kivonultak a várost átszelő 75-ös országos autópályára (Interstate-75), ahol a rendőrséggel kerültek szembe.

Nem hiszem, hogy ez egy igazolható fegyverhasználat lett volna, és intézkedtem az elkövető rendőr azonnali elbocsátása érdekében – közölte Bottoms a tragikus incidensről tartott délutáni sajtóértekezletén, bejelentve, hogy teljesen átszervezik az atlantai rendőrség vezetését. Az intézkedő két fehér rendőr nevét a hatóságok még nem tették közzé.

A rendőrséget egy Wendy’s gyorsétteremhez riasztották péntek este, azzal a panasszal, hogy egy kocsijában alvó férfi feltartja a sort az étterem autósokat kiszolgáló oldalán – közölte a georgiai nyomozó hivatal (GBI). A helyszínre kivonult rendőrök megszondáztatták a 27 éves Rayshard Brookst, akit őrizetbe akartak venni, de a földre tepert férfi kicsavarta egyikük kezéből a sokkolót, és azt, miközben megpróbált elfutni a rendőr felé fordította – mondta el szombaton Vic Reynolds, a nyomozó hivatal igazgatója. Menekülés közben lőtték le.

A tragikus incidenst egy biztonsági kamera mellett több szemtanú is rögzítette a mobiltelefonjával. Utóbbi felvételek azóta kikerültek a világhálóra. Reynolds azt ígérte, szombat estig a biztonsági kamera felvételét is nyilvánosságra hozzák. Ilyen esetben, amikor a rendőri intézkedés halállal végződik, a közvéleménynek joga van tudni, mi történt – mondta sajtótájékoztatóján az igazgató.

Brooks halálának helyszínén és Atlanta több más pontján már nap közben tüntetések kezdődtek, miközben az Egyesült Államokban már három hete tart az a rendőrségi reformokat követelő tüntetéshullám, amelyet egy brutális minneapolisi rendőri intézkedésben május 25-én meghalt George Floyd afroamerikai férfi halála váltott ki. A rendőr több mint 8 percig térdelt Floyd nyakán.

Atlanta eddig is egyike volt azoknak az amerikai városoknak, ahol a tiltakozások tömegeket mozgósítottak.

(MTI)