Aki elveszíti a munkáját, az keressen újat – üzente a kormány

0

 

Teljhatalmat kapott Orbán, de észt azt nem…

A kormány nem tervezi, hogy a bérgarancia szabályainak kiterjesztésével védje meg a munkavállalókat a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet gazdasági hatásaitól – derül ki Schanda Tamásnak, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkárának az MSZP-s Szakács László írásbeli kérdésére adott válaszából. A bérgarancia lényege, hogy a csökkentett munkaidőben vagy kényszerszabadságon lévő foglalkoztatottak bérének egy részét az állam a járvány időszakában átvállalja. Az ITM államtitkára szerint azonban a hatályos jogban rögzített rendelkezések megfelelő garanciát nyújtanak a munkavállalókat megillető munkabér védelméhez.

“Aki elveszíti állását, azt abban kell segíteni, hogy mihamarabb újat találjon” – fogalmazott Schanda Tamás. Nem tervezi a kormány az álláskeresési támogatás háromról kilenc hónapra emelését sem, ugyanis a munkáltatókat kell támogatni abban, hogy a munkavállalóikat megtartsák a válságos időben is.  A régiónkból egyébként utolsóként bár, de Szlovákia is csatlakozott a fizetést adó államok sorába: a kormány a járvány miatt elbocsátottak fizetésének 80 százalékát állja egészen a krízishelyzet végéig.

A kormányok döntéseit végignézve átlagosan 75 százalékos vállalás jellemző Európában.

Bővebben:https://privatbankar.hu/cikkek/makro/aki-elvesziti-a-munkajat-az-talaljon-gyorsan-ujat–uzente-a-kormany.html?fbclid=IwAR1irSp2IGfv7gnOw61UiLFYg949TNBeKnTK6opegOoEvPmVxGsHZGa7eqA