Aki teheti most vásároljon!

Karácsonyig mindössze bő két hónap van hátra, ezért érdemes már most számolni az ünnepi kiadásokkal.

Pénzcentrumnak nyilatkozó szakértők azt javasolják, hogy jóval karácsony előtt szerezzük be az ajándékokat, nem érdemes az ajándékvásárlással decemberig várni.

Nemcsak azért, mert kifuthat az ember az időből, hanem azért is, mert fogynak a bolti raktárkészletek. Félő, hogy egy külföldről rendelt termék esetleg már meg sem érkezik, ráadásul ha az utolsó pillanatra hagyjuk a vásárlást, több pénzünk bánhatja, mint szerettük volna.

Az utazás és a sütés-főzés, amire a karácsonyi időszakban jellemzően egyébként is többet költünk, mint az év más időszakában, idén jelentősen drágább lehet. Ennek oka az üzemanyag- és az élelmiszerárak komoly növekedése.

Az utolsó ismert adatok szerint szeptemberre 5,5 százalékra emelkedett az éves infláció, amely júliusban még 4,6 százalék, augusztusban pedig 4,9 százalék volt. Az élelmiszerek ezen belül 4,4 százalékkal lettek drágábbak.

Az nem volt kérdés, hogy az infláció emelkedni fog szeptemberben, de az emelkedés mértéke az elemzőket is meglepte.

A szakértői kommentárok szerint arra számíthatunk, hogy a drágulás mértéke csak tovább nő majd év végéig: novemberben már a 6,5 százalékot is elérheti.