Akinek nincsen védettségi igazolványa, az augusztusig nem mehet be sehova! Itt tartunk

Május 6-i kormányinfón Gulyás Gergely többek között arról beszélt, hogy akik nem oltatják be magukat, azoknak a korlátozások augusztusig fennmaradhatnak.

– mondta el Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a május 6-án tartott kormányinfón, aki ismertette, hogy a felnőtt lakosság 53 százaléka már megkapta legalább az első koronavírus elleni védőoltását.
Gulyás Gergely elmondta azt is, hogy
aki beoltatja magát, az közel visszakaphatja a szabad életét.

 

A miniszter kiemelte, hogy akik nem oltatják be magukat, azoknak a legtöbb korlátozás fennmarad legalább augusztusig.

Így ők addig nem mehetnek éttermek beltereibe, koncertekre, fesztiválokra, moziba, múzeumokba sem.

Gulyás Gergely elmondta azt is, hogy jövő héttől átlagosan hetente 120-180 ezer Pfizer fog rendelkezésre állni, de ezekből második oltásra is félre kell tenni, illetve ezekkel most első sorban fiatalokat fognak oltani.

Két oldali ország-megállapodások miatt Gulyás Gergely szerint nem lesznek veszélyben a magyar nyári utazásai. Függetlenül attól, hogy ki milyen vakcinát vett fel Magyarországon – hangsúlyozta a miniszter.

2022-es költségvetés egyik célja a dinamikus növekedés biztosítása. Ha minden jól megy, akkor az idei év végére érhetjük el azt a szintet, mint amin voltunk a koronavírus járvány kitörésekor

– tette hozzá.

 

Miért nem ismerik el a külföldön beadott oltást?

 

A külföldi igazolásoknak nincs jelenleg egységes rendje, ezért nem fogadjuk el a külföldön beadott oltásokat. Ahol megkötjük a kétoldalú megállapodásokat, ott elfogadjuk a külföldi igazolást

 

– mondja Gulyás Gergely.

 

Egyelőre védettségi igazolást azoknak tudunk adni, akiket Magyarországon oltunk be. Most megnyitjuk a Magyarországon állandó lakhellyel rendelkező külföldiek számára az oltást, így ők is kaphatnak igazolást.

 

 

Mire utalnak a friss szennyvízadatok?

Folyamatosan vizsgáljuk, hogy van-e összefüggés a szennyvízben lévő örökítőanyagok emelkedése és a nyitás között. Egyes budapesti kerületekben, főleg a budai oldalon, illetve Debrecenben és Szolnokon láttunk kismértékű emelkedést, ezeket folyamatosan figyeljük, egyelőre nem látjuk, hogy a nyitásnak drámai hatása lenne, de napok múlva sokkal előrébb látunk és nem szabad az indiai mutációkról sem megfeledkezni.

 

Egyelőre nem kell harmadik a kínai Sinopharm-oltásból

Magyarország is folyamatosan vizsgálja a vakcinák hatékonyságát, a híresztelésekkel ellentétben nincs szükség harmadik oltásra a Sinopharm esetében sem – szögezi le Gulyás Gergely. Nincs különbség az egyes vakcinák között, akik megkapták bármelyik oltást, azoknál a megbetegedések száma alacsony, a védettség magas.

 

Hova mehetünk majd itthoni igazolással?

 

Nagyon sok országgal tárgyalunk a védettségi igazolások kölcsönös elfogadásáról, az összes szomszédos országgal, az összes nyaralási célponttal szeretnének megállapodni. Mindenkivel tárgyalunk, aki nyitott erre, egyelőre csak 4 ország fogadta el

 

– mondja Gulyás.