Akkor nézzük, kik lehetnek az oligarchák

0

Több mint százmilliárd forint osztalék ütötte az emblematikus NER-oligarchák markát csak az 500 legnagyobb magyar vállalkozást tömörítő listán szereplő cégeik tavalyi nyeresége után – írta meg a HVG.

Az 500 legnagyobb cég közül 40 darab egyik vagy másik NER-oligarchához köthető, vagyis olyan vállalkozókhoz, akik 2010 óta, jobbára közbeszerzéseken szerezték tetemes vagyonukat. Mészárossal, Tiborczcal és Orbán Győzővel együtt tucatnyi ilyen szerencse fia él ma Magyarországon:

-Homlok Zsolt, Mészáros Lőrinc veje,
– néhai Andy Vajna, akinek érdekeltsége a budapesti kaszinókoncessziók kizárólagos tulajdonosa,
– miniszterelnök barátja, Garancsi István,
-Szíjj László
– Varga Károly
-Tiborcz István barátja, Paár Attila és Szeivolt István
-Sánta János, aki Lázár János volt Miniszterelnökséget vezető miniszterrel ápol jó kapcsolatot
-Balásy Gyula, az állami kommunikációs megrendelések üdvöskéje,
-Terror Háza Múzeumot igazgató Schmidt Mária és családja.

Rajtuk kívül még rengeteg, jó politikai kapcsolatokkal rendelkező kishal úszik a cégvilág vizeiben. Ott van például Matolcsy György jegybankelnök fia, Ádám és a vele kapcsolatban álló üzleti kör, mások mellett Száraz István, Somlai Bálint Fülöp és Pintér Máté Tibor. Ők (pontosabban cégeik) 2018 karácsonya előtt egyszerre falcoltak le a Matolcsy-unokatestvér Szemerey Tamás megroggyant bankjától, a NHB-tól – napokkal azelőtt, hogy a Matolcsy vezette jegybank korlátozásokat vezetett be a pénzintézettel szemben. Máig nem derült ki, hogy karácsonyi ajándék gyanánt kapták-e az információt, vagy pedig csak minibankpánik tört ki körükben- írta meg a Hvg