Alkotmánybírósághoz fordult Borkaiék képviseletében Rákosfalvy Zoltán, az adriai orgia egyik főszereplője

0

Csütörtökön jelent meg az Alkotmánybíróság honlapján egy panasz a Győri Ítélőtábla egyik végzése ellen. Az indítványt Borkai Zsolt győri polgármester és Sik Sándor győri önkormányzati képviselő nevében Rákosfalvy Zoltán ügyvéd jegyzi – vette észre az Index.

Az ügy előzménye, hogy szeptemberben egy már fél éve egyszer átadott futópályát adott át újra Borkai Zsolt és Sík Sándor. Az eseményen – amelyet a helyi média közvetített – a szülők tudta nélkül használták fel a kivezényelt iskolásokat. Hiába tettek emiatt panaszt, ezt a megyei területi választási bizottság elutasította azzal, hogy nem történt tiltott kampánytevékenység. Az MSZP azonban bírósághoz fordult.

A Győri Ítélőtábla október elején bírságot szabott ki mind Borkai Zsoltra, mind Sík Sándorra, ez alapján mindkét fideszes politikusnak 345 ezer forintot kell fizetnie. A bíróság arra jutott, hogy Borkaiék az iskolás gyerekeket kampányeszközként használták, megsértve ezzel a választási törvényt. Mivel a futópálya már vagy fél éve elkészült és át is adták, az indoklás szerint az esemény célja egyértelműen a népszerűség növelése volt a kampányidőszakban.

Borkaiék most e végzés alkotmányellenességének kimondását remélik az AB-től. Szerintük szó sem volt kampányeseményről, ők csak a pozícióikból fakadó feladatukat látták el.

Megfogalmazásuk szerint abszurd lenne, ha kampányidőszakban nem vehetnének részt a feladatellátási kötelezettségeik körébe eső nyilvános eseményeken, találkozókon, és ez korlátozná őket a szabad mozgásukban.

Forrás:https://168ora.hu/itthon/kampany-atadas-borkai-zsolt-alkotmanybirosag-onkormanyzati-valasztas-2019-gyorszentivan-rakosfalvy-zoltan-175491