Alsógatyában trécselt Orbán és Cornstein

0

A napot azzal kezdtük, hogy Orbán Viktor címlapsztori volt a New York Timesban, mert az amerikai külügyminisztérium helyettes államtitkára egy zártajtós meghallgatáson azt mondta, Putyin mellett a magyar miniszterelnöknek is szerepe volt Trump Ukrajna ellen hangolásában.

Estére befutott egy másik kiemelt sztori, amely a budapesti amerikai nagykövet sajátos munkásságáról szól. A New York Times szerzői mintegy két tucat olyan amerikai és magyar tisztviselővel beszéltek, akik dolgoztak David Cornsteinnel, de a nagykövet is kétszer leült velük interjúzni.

A cikk számos részlete már ismert lehetett a magyar olvasó előtt, de minden korábbinál élesebben rajzolja ki azt a tendenciát, hogy – saját elégedetlen kollégái megfogalmazása szerint –
Cornstein egyre kevésbé az Egyesült Államok követe Budapesten, és egyre inkább a magyar kormány képviselője Washingtonban.

A lap forrásai szerint Cornstein rendszeresen akadályozza a magyar kormánnyal szemben kritikus üzenetek eljuttatását Washingtonba és sokszor képvisel a külügyminisztériumétól eltérő álláspontot, ami egy diplomatánál kirívó. Abban már nincs ekkora egyetértés, hogy Cornstein egyszerűen felkészületlen, vagy/ezért megvezetik a magyar kormány képviselői, vagy nagyon is jól értelmezi régi barátja, Trump külpolitikai módszereit és szándékait.

1. A míting

Áprilisban a magyar kormány meghívására Budapestre érkeztek kongresszusi képviselők munkatársai. Amerikai diplomaták úgy alakították, hogy ne csak a sikerszöveget mantrázó kormányzati szereplőkkel találkozzanak, hanem legalább 45 perc legyen, amikor a korrupcióról és a jogállam leépítéséről mondják el véleményüket civil szervezetek.

Erre a megbeszélésre toppant be hívatlanul Cornstein, kezébe vette a beszélgetés fonalát, és elmondta, hogy

ő aztán nem lát korrupciót.

Ligeti Miklós, a Transparency jogi igazgatója állítása szerint egyáltalán nem tudta elmondani a korrupcióról szóló előadását, és azt nyilatkozta a Timesnak, hogy Cornstein a legrosszabb diplomata, akivel találkozott.

Pardavi Márta, a Helsinki Bizottság társelnöke megdöbbenve mesélte a lapnak, hogy az USA nagykövete elismerőleg mondta a vendégeknek, hogy Orbán a kezében tartja a végrehajtó hatalmat, a törvényhozást és a bírókat is.

2. A repülő

Cornstein nem nagyon fogta vissza magát, amikor az Orbánhoz fűződő személyes kapcsolatáról kérdezte a Times. Elmesélte például, hogy amikor hazafelé repültek a Trump-találkozóról a miniszterelnök különgépén, akkor – hogy is adjam ezt vissza magyarul –
a hosszú naptól kimerült két férfi „alsóneműre vetkőzött, szunyókált és trécselt a kanapékon”.