Amerikai elnök: Állandó katonai támaszpont lesz Lengyelországban

Amerikai katonai válasz az orosz invázióra: állandó főhadiszállás Lengyelországban, további csapatok telepítése Romániában, erősebb jelenlét a balti államokban és még több európai országban – ezeket jelentette be az amerikai elnök a NATO madridi csúcstalálkozóján.

Az Egyesült Államok fokozza katonai jelenlétét Európában, és állandó főhadiszállást hoz létre Lengyelországban az amerikai hadsereg 5. hadtestének, válaszul a Moszkvából érkező fenyegetésekre Oroszország ukrajnai inváziója után – jelentette be Joe Biden amerikai elnök szerdán.

Biden a NATO-vezetők madridi csúcstalálkozóján azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok további csapatokat telepít Romániába, és fokozza jelenlétét a balti államokban.

Washington emellett két további F-35-ös századot küld Nagy-Britanniába, megerősíti a légvédelmi erejét Németországban és Olaszországban, és négyről hatra emeli a rombolók számát Spanyolországban – mondta Biden újságíróknak. Hozzátette, a lépések célja, hogy a NATO készen álljon a légi, szárazföldi és tengeri fenyegetésekkel szemben.

“Egy olyan pillanatban, amikor Putyin megzavarta a békét Európában, és megtámadta a szabályokon alapuló rend alapjait, az Egyesült Államok és szövetségesei fellépnek, bizonyítva, hogy a NATO-ra most nagyobb szükség van, mint valaha,” – mondta Biden a NATO főtitkárával, Jens Stoltenberggel közös sajtótájékoztatóján.

2020 novemberében az amerikai hadsereg újraindított 5. hadtestének előretolt parancsnokságát a nyugat-lengyelországi Poznań városában telepítették, hogy a hadműveleti tervezéssel foglalkozzon, és több irányítási támogatást nyújtson az európai missziókhoz.