Anno a parasztember sosem hagyta gazosan a földjét

0

Olyan nem volt a régi világban, hogy a földön művelés helyett méteres gaz álljon, vagy hogy az állatokat ne lássák el úgy, ahogy szerintük a legjobb.

A földet, állatot tisztelték, és mindent megadtak neki ami járt.

Ha valaki ezt nem tette meg – nem számított tisztességes parasztembernek.

Független volt ez attól, hogy volt-e férfi a háznál, vagy sem. Ha nem volt, akkor az asszony végzett el mindent, legfeljebb nagyobbacska gyerekeivel.  Aztán ha a fiúk elérték azt a 10-12 éves kort, már önálló munkára voltak képesek, pici koruktól magukba szívták a leglényegesebbeket. Ekkora a suhanc már tudott kapálni, kaszálni, szántani, vetni, állatot gondozni, mindent, ami fontos volt a ház körül és kint a földeken. Ezzel persze az is járt, hogy felnőtt férfi hiányában ő vette át a családfői szerepet, jogokkal járt ez, de kötelességgel is. Gyorsan felnőttek az ilyen gyerekek.

Régen, ha nem állt az istállóban ló, akkor volt marha, azzal szántottak, és végezték a többi földmunkát, mint a boronálást, húzatást. Ha meg marha sem volt, akkor akár emberrel is megművelték a földet.  Íratlan szabály volt, hogy föld parlagon nem maradhat. Nem úgy, mint mostanában, amikor sokszor a két méteres gaztól nem látszik a szomszéd falu tornya.

Forrás Retrográd2018 blog