AP Hírügynökség: 36-38 kilométeres a sor a finn-orosz határon

Tömegek várakoznak a kilépésre!

Földön, vízen, levegőben menekülnek a hadköteles korú orosz férfiak azt követően, hogy Putyin elnök bejelentette a részleges mozgósítást.

 

Szergej Sojgu védelmi miniszter szerint 300 ezer tartalékost érint az intézkedés, de szakértők szerint ez aligha lesz elég a hosszú frontszakasz védelmére, így az utóbbi tíz évben kiképzett közel 2 millió katona közül bárki behívót kaphat.

Már percekkel a hír közzététele után elkezdték interneten felvásárolni a megmaradt repülőjegyeket, bárhova is indultak a járatok.

Az egy útra szóló utolsó jegyek ára meghaladta a 120.000 rubelt (830.000 forint).

Az orosz közösségi médiában civilek igyekeznek tanácsot adni arra, milyen útvonalakon lehet elhagyni az országot.

A repülőjáratok mellett a vonatjegyek is hetekre elfogytak. Közúton is kevés lehetőség maradt, miután a balti államok bejelentették, hogy nem adnak vízumot a behívó elől menekülő oroszoknak.

A finn-orosz határnál egy helyszíni videófelvétel szerint 38 kilométeres sor várakozik a kilépésre, de a menekülők bizonytalanok abban, hogy valóban elhagyhatják-e az országot.

Egy másik, Twitteren megjelent videó pedig a Mongólia felé menekülők hosszú sorát mutatja be.

Közben, mint beszámoltunk arról, számos orosz városban kezdődtek tömegtüntetések a háború eszkalációja ellen.

Az Európai Unió újabb szankciós csomagot készít elő Oroszországgal szemben, Magyarország azonban szeretné, ha a meglévőket is visszavonnák az év végéig. Ez utóbbiról Orbán Viktor miniszterelnök beszélt Balatonalmádiban, a Fidesz képviselőcsoportjának kihelyezett ülésén.

 

Via. AP