Aprópénz helyett jövőt a fiataloknak!

A Fidesz az elmúlt tíz évben lerabolta az országot, elképesztő mennyiségű pénzt vont ki az oktatásból, az egészségügyből. A pénzzel együtt sok fiatal reményét is ellopta, akik közül sokan sajnos nem Magyarországon tervezik leélni az életüket. Ez nem tehető jóvá aprópénz hamis ígéretével, hanem valódi perspektívát kell nyújtani számukra, újra élhetővé kell tenni Magyarországot!
Orbán Viktor pénteki bejelentése azt sugallja, a miniszterelnök úgy hiszi, hogy elnyerheti a fiatalok rokonszenvét a 25 év alattiak adómentességének ígéretével. Nyilván azt gondolja, a fiatalok majd ettől elfelejtik, hogy a kormány mennyire közömbös a jövő kihívásaival, így például a klímaváltozás fenyegetéseivel szemben. A miniszterelnök úgy vélheti, a fiatalok nem jönnek rá arra, hogy az adócsökkentéstől nem a bérük nő, hanem eleve alacsonyabb bruttó bérajánlatot kapnak majd.
A miniszterelnök azonban téved. A fiatalokat nem lehet megvesztegetni és átverni sem, maga a történelem erre a tanúbizonyság. Hogy a fiatalokat mennyire nem tudja az Orbán-kormány sem átverni, azt alátámasztják a Medián közvélemény-kutatási adatai is: a 30 év alatti fiatalok majdnem kétszer akkora arányban szavaznának az ellenzéki listára, mint a Fidesz-KDNP-ére. Szomorú és egyben sokat elárul a miniszterelnök személyiségéről, hogy az adócsökkentési ígéretétől várja az adatok javulását. Borítékolhatóan hiába.

A fiatalok ugyanis nagyon jól tudják, ha a kormány valóban az ő érdekükben kívánná elkölteni az adócsökkentésre szánt 150 milliárd forintot, akkor a Párbeszéd programjának megfelelően mindenki számára ingyenessé tenné az első diploma megszerzését. Olyan ifjúsági garancia programot vezetne be, amely valóban minden egyes fiatalnak garantálná az első valódi munkahelyet, illetve lehetővé tenné, hogy a diákok eladósodás helyett megkaphassák a Párbeszéd által javasolt Alapjövedelmet.

 

szerző.: Tordai Bence, a PM országgyűlési képviselője.