Arató Gergely: A DK követeli a balatoni szabadstrandok ingyenessé tételét!

0

A DK törvényjavaslatot nyújt be, hogy minden balatoni településen legyen ingyenesen használható szabadstrand!

Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese szombati sajtótájékoztatóján emlékeztetett: tavaly a sajtó számításai szerint egy négytagú családnak szállással együtt, de mindenfajta luxus nélkül akár a 300 ezer forintba is kerülhetett az egyhetes balatoni nyaralás.

“Ez idén ennél is drágább lesz és nem csak a hazai turizmus járvány miatti erősödése miatt. Évek óta egyre kevesebb a Balatonon a szabadstrand, idén is több ilyen válik fizetőssé, a fizetős strandok pedig évről évre drágulnak. Rohamosan nő azoknak a magyar családoknak a száma, akik már a Balatonra is elérhetetlen luxusként tekintenek. Márpedig ez megengedhetetlen, a Balaton nem lehet luxus, a Balaton mindannyiunké.”

– közölte a frakcióvezető-helyettes.

Arató Gergely bejelentette, a Demokratikus Koalíció törvényjavaslatot nyújt be, hogy minden Balaton-parti településen kötelező legyen legalább egy ingyenesen használható szabadstrandot üzemeltetni.

“A Balaton nem lehet luxus, és nem lehet a gazdagok szórakozása! A magyar tenger minden magyaré, biztosítani kell, hogy minden magyar család ingyenesen tudjon a Balatonon strandolni! A DK szerint egyúttal az uniós pénzből felújított szabadstrandokat sem szabad fizetőssé tenni.”

– magyarázta a politikus.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt napokban kiderült, hogy a korábban közpénzből, jellemzően uniós pénzből felújított balatoni szabadstrandok egy jelentős része idén nyártól már fizetős strandként fog működni. Úgy fogalmazott: ezzel a Balaton-parti települések fideszes polgármesterei nem csak saját városaikat verték át, hanem visszaéltek azzal is, hogy közpénzből újíthatták fel a szabadstrandokat.

“Ezzel magyarok tízezreit fogják megkárosítani a nyáron, emiatt sokan nem is fognak eljutni a Balatonra, akik pedig igen, azoknak tízezrekkel kerülhet többe a nyaralás. Az elmúlt években 10 magyarból csak 4-nek volt lehetősége eljutni a Balatonra, és ha még kevesebb lesz a szabadstrand, akkor a Balaton tényleg csak a tehetős családok nyaralóhelyévé válik.”

– mondta zárásként Arató.