Átlátszó: Kurt Dicker geológus szerint földrengés is lehet Pakson, ha felépítik a 2-es erőművet

A Paksi Atomerőmű és a tervezett Paks II. atomerőmű telephelye a magyar szabályozás és a nemzetközi ajánlások alapján nem alkalmas atomerőmű létesítésére – írja az atlatszo.hu.

 

Erre a következtetésre jutottak az osztrák környezetvédelmi hatóság által felkért szakértők az MVM Paks II. Zrt. által a paksi bővítés előkészítése során készült földtani kutatás adatait elemezve. Dr. Kurt Decker, a bécsi egyetem geológusa az Átlátszónak azt mondta, lényeges különbségeket találtak a földtani kutatási jelentés és az abból készült telephely biztonsági jelentés között, a törésvonalat jelenleg is aktívnak és kapabilisnek kell tekinteni, és reális esély van egy pusztító földrengésre Paksnál. Interjú.

 

Az osztrák Környezetvédelmi Ügynökség számára a paksi telephely földrengésveszélyességét elemző tanulmány egyik készítőjével, Kurt Deckerrel készített interjút az Átlátszó – írja Jávor Benedek, a PM környezetvédelmi szakpolitikusa, volt EP-képviselő és klímaaktivista.
A beszélgetés konklúziója nagyjából ugyanolyan egyértelmű, mint a tanulmányé. Paks2 engedélyezése során nem végeztek el minden szükséges vizsgálatot, amiket elvégeztek, azok eredményeit nem pontosan hivatkozták az engedélykérelmben, mert ezek a vizsgálatok azt támasztják alá, hogy a telephelyen a hatályos magyar jogszabályok alapján nem lehetne atomerőművet engedélyezni.

 

Világra szóló botrány ez amúgy, még ha nem is nagyon foglalkozik ezzel senki.
“Nem jó, de nem is tragikus”
– nagyjából erre a Csernobil óta legendás mondatra hajazó üzeneteket ismételgetnek az illetékesek.
Kicsi az esély, műszaki megoldásokkal kivédhető, Paks 1 is jó volt így.
Sok minden változik, csak az ostobaság örök.

 

A teljes interjú az Átlatszó oldalán olvasható.