Átlátszó: Voksturizmus is torzíthatja az eredményt a sárospataki választókerületben

Az Alfahír minapi beszámolója szerint a szintén ebbe a választókörzetbe tartozó Révleányváron 19 ukrán nemzetiségű ember van egy olyan házszámra bejegyezve, ahol ház sincsen, csak szántóföldek.

A parlament tavaly novemberi döntése nyomán már nem feltétele az állandó lakhely létesítésének, hogy az ember ott is éljen, így a választásba a helyi politikai közösségbe nem tartozó személyek is beleszólhatnak ellenőrizhetetlen módon.

A TASZ és a Political Capital szerint a fiktív lakcím létesítését legalizáló törvény az eddigieknél is szélesebb kapukat nyit a voksturizmus előtt.

Erdei Sándor Zsolt, az Egységben Magyarországért Borsod-Abaúj Zemplén megyei 5-ös számú választókörzet képviselőjelöltje az Alfahírnek azt mondta, hogy választókörzete rendkívül nagy, mivel összesen 98 település tartozik bele, amiből csak Sárospatak és Sátoraljaújhely a két nagyobb város, „viszont ha a Révleányvár méretű kistelepüléseken 20-30 százalékos arányban szavaznak ukránok és szlovákok, akkor nem beszélhetünk tiszta választásról”.

Az Átlátszó birtokába került választási Excel-táblázat Révleányváron is az átlagnál jóval magasabb arányú Fidesz-győzelmet prognosztizál: a mintegy 397 választópolgárból 130-tól sikerült támogató aláírást szerezni, a párt által elvárt szavazatszám pedig 177 a fideszes jelölt Dr. Hörcsik Richárdra.

Az Átlátszó 2018-ban több választókerületben is talált olyan címeket, ahova tucatjával voltak bejelentve ukrán-magyar kettős állampolgárok, de csak papíron.

 

A Nemzeti Választási Iroda által közzétett adatok alapján az Ukrajnával határos szabolcsi 04-es, vagyis a vásárosnaményi választókerületben lehetett a legnagyobb a szerepük – az ott szerzett helyszíni tapasztalataink is azt valószínűsítették, hogy több ezer plusz szavazatot jelentett a fiktíven bejelentett, és csak a választás napjára átbuszoztatott fantomszavazók részvétele a Fidesz jelöltjének.