Attól még, hogy világszerte öngyilkos lesz a delta variáns, attól még az ajtóba kopog az omega már

Van esély rá, hogy a delta-variáns a világszerte „öngyilkosságot követ el” úgy, ahogy azt a jelek szerint megtette nemrég Japánban.

Augusztusban még 23 ezer esetet regisztráltak naponta Japánban a delta-variáns miatt. Most, három hónappal később átlagosan napi 140-re csökkent az esetszám, és a deltát már alig-alig észlelik az országban.

Egyelőre még a tudósok sem teljesen biztosak abban, hogy mi vezetett a szokatlanul gyors visszaeséshez. A legvalószínűbb magyarázatnak viszont az tűnik, a delta-variáns addig mutálódott, amíg végül el nem pusztította önmagát. Elképzelhető például, hogy az országban levő vírustörzsek között megnőtt az olyan vírusok aránya, amikben a fertőzésért felelős fehérje genetikailag meghibásodott, és ezáltal egyfajta „evolúciós zsákutcába” jutott a vírus.

Simon Clarke, a Readingi Egyetem Biomedikai Tanszékének professzora most azt írta, hogy ugyanezt akár globális szinten is el lehet képzelni.

Elképzelhető, hogy a vírus túl sok mutációt halmoz fel, és ezáltal nem tud tovább replikálódni. Ha egy ilyen vírus jön létre, az kihal

– írta, hozzátéve, hogy a Japánban látható evolúciós zsákutca nagyon ritkán következik be, és még ha ez is történik a deltával, attól függetlenül a többi variáns még megmarad.

Persze Európán és Magyarországon (is) sokat segíthetne, ha eltűnne a delta-változat, itt ugyanis elsősorban e miatt a variáns miatt súlyos a helyzet – nem is beszélve az egyelőre még csak korlátozottan elterjedt delta-pluszról.

 

(via Medical Daily)