Átverés! Szándékosan durván rosszul fordította a közmédia Merkel sajtótájékoztatóját

0

Egy Németországban élő magyar honfitársunk hívta fel rá a figyelmet, hogy a hétfőn Sopronban tartózkodó Angela Merkel egyáltalán nem azt mondta a sajtótájékoztatóján, amit a Fidesz-média hazudott róla, majd az ellenzéki média 90 százaléka átvett.

Változtatás nélkül idézzük Erik Ragontegnapi posztját:

“FONTOS: Mit mondott ma Merkel?

Ma kora délutántól végigszáguldott egy hír a teljes magyar professzionális és közösségi médián: Merkel mai soproni beszédében „elárulta” a magyarokat, mivel azt mondta, hogy „Magyarország jól használja fel az EU-s pénzeket”.

A „hír” eredetileg az M1 tudósításában bukkant fel – és tipikus példája a kormánymédiában megszokott hírhamisításnak.

Ugyanis Merkel egyáltalán nem is beszélt „EU-s pénzekről” és azok magyarországi „jó felhasználásáról”: Merkel, amikor Magyarországgal kapcsolatos „pénzekről” beszélt, az egyértelműen és kizárólag a magyarországi német ipari befektetésekről szólt.

Bizonyítja ezt a sajtótájékoztató eredeti, a Die Welt portálján elérhető videófelvétele.

Aki ért németül, annak bizony egyértelmű: szó sincs „az EU-s pénzekről”; egyértelműen arról beszélt Merkel, hogy a magyarországi német ipari befektetések az Európához való gazdasági felzárkózást segítő, munkahely-teremtő és növekedésserkentő határok tekintetében lettek [értelemszerűen Németország részéről] jól befektetve.

Tehát, még egyszer: szó sem volt, még csak áttételesen sem az EU-s támogatásokról!

Sajnos az egész magyar média abban a formában vette át ezt a passzust, ahogy az az M1-es kormánymédiában elhangzott… Senki sem vette a fáradságot, hogy meghallgassa az eredeti szöveget!

(A beszéd további részeiben Merkel kifejezetten „konfrontálódott” Orbán – korábbi – álláspontjával, akár az EU-beli „különutasságát”, akár a migrációs „hisztijét” tekintve; a „barátságos” hangnemet Merkel részéről Orbán – korábban, Ursula von der Leyen felé bemutatott – „retirálása” tette lehetővé…)

ForrásNyugatifény