Augusztus 18-án Brüsszelben találkozik a koszovói kormányfő és a szerb elnök, nehogy háború robbanjon ki köztük is

Peter Stano, az Európai Bizottság szóvivője arról tájékoztatott, hogy Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelbe hívta meg a két vezetőt, írta meg a török TRT Hírügynökség.

 

Albin Kurti koszovói miniszterelnök és Aleksandar Vucic szerb államfő augusztus 18-án találkozik Brüsszelben, miután feszültség alakult ki azon döntés miatt, hogy a Koszovóban élő szerbek is kapjanak koszovói személyi igazolványt és gépjármű-rendszámot.

Peter Stano, az Európai Bizottság szóvivője arról tájékoztatott, hogy Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelbe hívta meg a két vezetőt.

Vucic és Kurti is elfogadta a meghívást, és Borrellel együtt találkozót fognak tartani.

A találkozón részt fog venni Miroslav Lajcak, az EU Belgrád-Pristina közötti párbeszédért felelős különleges megbízottja is.

Azt követően, hogy bejelentették, hogy mindenkinek rendelkeznie kell koszovói személyi igazolvánnyal és rendszámmal, a koszovói szerbek július 31-én este lezárták az ország északi határátkelőit.

Miután eltávolították az úttorlaszokat, a koszovói kormány bejelentette, hogy szeptember 1-ig elhalasztják a döntés végrehajtását.

Koszovó 2008-ban hirdette ki egyoldalúan a függetlenségét, amelyet Szerbia még mindig a saját területének tart.

Az EU közvetítésével 2011-ben indították el a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd folyamatát, melynek célja a kapcsolatok normalizálása, és végső soron a két ország kölcsönös elismerése.

A Koszovó és Szerbia közötti párbeszéd gyakran meg szokott szakadni különböző okok miatt, mint amilyen a július 31-i feszültség is volt.