Augusztusra nagyon megugrott az álláskeresők száma, majd mérséklődött, de szeptemberre ismét nagyon megugrott

Június végén több mint 450 ezren kerültek a járványhelyzet munkaerőpiacra gyakorolt hatása következtében nehezebb megélhetési viszonyok közé – írta a Központi Statisztikai Hivatal Heti monitorának adataira hivatkozva a Portfolio.

Augusztus végére 355 ezerre mérséklődött a számuk de szeptember végére ismét nagyot ugrott, amiszerint közel 550 ezer lett.

Az azonban kevéssé biztató, hogy bár júniushoz képest mind az állást vesztők, mind a szüneteltetett biztosítási jogviszonnyal rendelkezők száma mérséklődött, mind a tevékenységüket szüneteltető egyéni vállalkozások, mind pedig a nyilvántartott álláskeresőként újonnan megjelenők száma növekedésnek indult.

Az egyéni vállalkozásukat júniushoz képest 2,2 ezerrel többen, 27,2 ezren szüneteltették augusztusban.

 

ÉS AMÍG JÚNIUSBAN MINDÖSSZE 85,6 EZREN JELENTEK MEG ÚJ ÁLLÁSKERESŐKÉNT A NYILVÁNTARTÁSOKBAN, ADDIG AUGUSZTUSBAN MÁR 111,7 EZREN.

 

 

Nyilván nem függetlenül a három hónapos kurzarbeit program első hullámának kifutásától, a gazdaság bizonyos szegmenseinek mélyrepülésétől, illetve attól, hogy számos elbocsátott ember csak komoly csúszással tudott álláskeresőként egyáltalán regisztrálni a munkaügyi kirendeltségek leterheltsége miatt, így az is időbe telt, mire a hivatalos statisztikákban egyáltalán megjelentek.

Az adatok kapcsán a KSH azt emelte ki, hogy a jellemzően fizetés nélküli szabadság miatt szünetelő biztosítással rendelkezők száma májushoz képest szinte megfeleződött júniusra 34,4 ezerről 14,6 ezerre esett, augusztusra pedig 13,9 ezerre mérséklődött.

Az állami bértámogatási program hatása a részmunkaidőben foglalkoztatottak számának alakulásán is erősen meglátszik:

 

 

A CSÚCS JÚNIUSBAN VOLT 251,8 EZER FŐVEL, MÍG AUGUSZTUSRA 151,1 EZERRE ESETT.

 

A portál szerint ha a részmunkaidősöktől megtisztított statisztikát nézve az látszik, hogy stabilan 250 ezer fő feletti azoknak a létszáma, akik elveszítették az állásukat, a biztosítotti jogviszonyukat, illetve kényszerültek vállalkozásuk szüneteltetésére, amit még augusztusban sem tudtak folytatni.  Szeptemberben viszont a számuk megugrott közel 340 ezerre.