Az albérlet és az emelt rezsi kifizetésre sem elég százezreknek a fizetése

Ha az Orbán-kormány kész bármibe beavatkozni a veszélyhelyzetre hivatkozva, az állami tulajdonban lévő MVM-et is rákényszeríthetné az önkormányzatoknak elviselhető árképzésre – véli a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke.

 

A kabinet ugyanis a veszélyhelyzetre hivatkozva nemcsak arra kényszeríti őket, hogy maximum 18 fokos irodákban és intézményekben dolgozzanak egész nap, hanem még a munkavédelmi törvényben ilyen helyzetben előírt védőitalt, a meleg teát is sajnálja tőlük.

Boros Péterné szerint ma ezek az emberek a teljes fizetésükből sem tudnak megélni, de ha megfáznak és táppénzre kerülnek, végképp reménytelen helyzetbe jutnak.

A szakszervezethez érkező panaszok arra hívják fel a figyelmet: a közintézmények egy részében régi és így pazarló a fűtési rendszer, az pedig közismert, hogy az önkormányzatok már most intézménybezárásokra készülnek, nem tudják kifizetni a sokszoros áron kínált gázt és áramot. Az MKKSZ in formációi szerint fővárosi kerületek a művelődési házak összevonását készítik elő, egyelőre az összes dolgozó megtartásával, de ez már az elbocsájtások előszobája.

Hasonló a helyzet az idősek nappali klubjaival is. Ezért követelik az érdekvédők, hogy még időben emelje meg legalább öt hónapra a kormány a munkanélküli segély időtartamát, mert nem maradhatnak jövedelem nélkül családok a legnehezebb időszakban.

Az MKKSZ korábban a magas infláció miatt levélben kért 20 százalékos béremelést a közszolgálati dolgozóknak több minisztertől, a válaszadás határideje pénteken jár le. Augusztus végén még a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum (KÉF) szeptemberi összehívására kaptak ígéretet, az utóbbi napokban azonban már olyan információkhoz jutottak, hogy talán október elején lehet tárgyalás.

Ez az időhúzás és az embertelen hozzáállás pedig egyszerűen felfoghatatlan és elfogadhatatlan – összegezte véleményét a Népszavának Boros Péterné.

Albérlet – Lakáspiac

 

Forrás: Népszava