Az állam megveszi Mészáros veszteséges erőművét

0

Persze az Ön pénze is kell hozzá!

De előtte még kivettek 11milliárd osztalékot maguknak amit zsebre is vágtak.

Korszerűsítve, a lignitfelhasználáson alapuló széntechnológia kivezetésével hosszútávon biztosítható a Mátrai Erőműműködése – mondta Palkovics Lászlóinnovációs és technológiai miniszter pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Azt, hogy miért veszi meg az állam Mészáros Lőrinctől az erőművet, gazdasági, ellátásbiztonsági, munkahely- és klímavédelmi okokkal indokolta.

Az erőművet Mészáros Lőrinc holdingja, az OPUS Global Nyrt. két éve vett meg.

Míg 2015-ben és 2016-ban még 13,6, majd 6,5 milliárd forintos üzleti nyereséget termelt a széntüzelésű erőmű,

addig 2017-ben és 2018-ban már 10,7, majd 4,3 milliárd forintos veszteséget hozott szén-dioxid kvóta drasztikus drágulása miatt.

Ennek ellenére tavaly

11 milliárd forint osztalékot

vettek ki belőle Mészárosék, a szabad eredménytartalék terhére, a két év alatti 15 milliárdos üzemi veszteség mellett.

Az erőmű tavaly 7 milliárdos állami támogatást is kapott.

Palkovics László szerint az erőmű megvásárlását követően a legsürgősebb feladatnak a működési költség csökkentését nevezte, hozzátéve, hogy ezen belül a legnagyobb részt jelenleg a folyamatosan dráguló szén-dioxid-kvóta költsége teszi ki.

Az átalakítással párhuzamosan a széntechnológia kivezetéséig biztosítani kell az elöregedő blokkok működtetését, és át kell alakítani a visontai bánya termelését is – tette hozzá.

Az MTI beszámolója szerint a korszerűsítés egy 500 megawattos gázturbinás erőművel számol, lehetőség szerint megújuló forrásból származó gázra alapozva, a hulladékgazdálkodási stratégiához kapcsolódva pedig hulladékhasznosító blokk is létrejönne.

A miniszter közölte, hogy a Mátrai Erőmű megvásárlása néhány hónapon belül zárulhat le. Az átalakítás értékét a következő évtized technológiai újdonságaitól függően 200-300 milliárd forintra becsülte.

(MTI korrigálva)

Nyugatifény