Az edzőtermek után az éttermek is csődbe mennek a magas rezsi miatt

Vendéglátóhelyek ezrei zárhatnak be

Az előző két évben a járványhelyzet következtében körülbelül 3400 hely kényszerült bezárni, ez kevesebb, mint amire az MVI számított, Kovács László szerint kitartó és elszánt a vendéglátós társadalom. Két reménykeltő nyár után 2022 is jónak ígérkezett, de az energiaszektorban tapasztalt árnövekedés és a rezsicsökkentés csökkentésének bejelentése „behúzta a kéziféket”.

A következő időszakban a 3400 bezárt helynek a többszöröse juthat hasonló sorsa. Nem biztos, hogy ez végleges bezárást jelent, akik tudnak – minimális életjelekkel – próbálnak talpon maradni vagy időszakosan bezárni, akár szezonális működésre is átállhatnak bizonyos helyek, de ez inkább a szállodákra lehet jellemző

– részletezte Kovács László, aki azt is elmondta, hogy például Sopronban három hét alatt öt hely zárt be, és olyan is előfordul, hogy 35-40 év után húzza le a rolót egy jól menő étterem, mert az alapanyag- és energiaárak emelkedését nem lehet teljes mértékben átterhelni a vendégekre.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy hol spórolhat a költségeken a vendéglátószektor. Az MVI elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a szükséges költségcsökkentési lépéseket már megtették a pandémia idején.