“Az emberi hülyeség kellett hozzá, hogy ebből járvány legyen”

A jelenleg használt oltások mellett hamarosan érkeznek az orrspray vagy ragtapasz alapú vakcinák is – mondta el Duda Ernő virológus, immunológus. A szakember szerint ezeknek a szereknek is nagy szerepük lehet majd abban, hogy a Föld lakosságának legalább 80 százalékát immunizáljuk és így visszaszorítsuk a koronavírust. Arról is beszélgettünk, miért okozhatott világjárványt egy ilyen vírus, és várhatóan miért nem szabadulhatunk még egy ideig tőle.

HáziPatika.com: Szakterületének számítanak a zoonózisok, vagyis állatról emberre terjedő betegségek, ilyen az új koronavírus is. Miben más ez a kórokozó, mint a többi, miért tudott ilyen világszintű problémát okozni?

Dr. Duda Ernő: Az új koronavírus az RNS-vírusok között sok szempontból rekorder, óriási genomja van és rengeteg féle fehérjét kódol, a szaporodása pedig valami hihetetlenül bonyolult. Az ember azt gondolná, hogy egy ilyen vírusnak az evolúció során el kellene tűnnie, mivel lehetetlen, hogy ilyen bonyolult szaporodás mellett fennmaradjon. Szemmel láthatólag mégis jól megoldja.

HáziPatika.com: Immunológusként mit gondol arról a gyakran hangoztatott elméletről, hogy ezt a járványt okozó koronavírust mesterségesen hozták létre és “szabadították rá” a világra?

D. E.: Ez nem más, mint politikusok és összeesküvés-hívők agymenése. Az amerikaiak nyilván Kínának akarnak visszavágni azzal, hogy táplálják az efféle elméleteket. Magára bármit is adó kutató ilyen marhaságot biztosan nem állított. Ha összehasonlítjuk ennek a vírusnak a genomszerkezetét a denevérekből most, vagy akár húsz évvel ezelőtt izolált vírusokéval, akkor az derül ki, hogy tökéletesen ugyanaz a szerkezetük. Olyan, mintha egy szöveget egy szétszórtabb titkárnő másolt volna le: vannak elütések, de a szöveg tartalma, szerkezete megegyezik. Semmilyen tudományos alapja nincs ennek az összeesküvés-elméletnek.

De gondoljunk abba is bele: ugyan ki akarna egy náthavírusból biológiai fegyvert csinálni? A Wuhanból érkező vírus az átlagos populációban 1 százalék körüli halálozást okoz. Ezzel szemben például a veszettség vírusa nagyjából 100 százalékát elpusztítja a fertőzötteknek. De vegyük az előző, közel-keleti koronavírus példáját, melybe a fertőzöttek 40 százaléka belehalt. Ezekkel már érdemes lenne dolgozni, ha valaki biológiai fegyvert akarna készíteni, de náthavírust ilyen célra felhasználni teljesen abszurd felvetés.

Forrás és folytatás:https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/az_orvos_is_ember/cikkek/az_emberi_hulyeseg_kellett_hozza_hogy_ebbol_jarvany_legyen/20210430113728