Az EP külön nemzetközi törvényszéket hozna létre az orosz háborús bűnök miatt

Az Európai Parlament képviselői szerint egy olyan különleges nemzetközi törvényszéket kell létrehozni, ahol bíróság elé lehet állítani Oroszország politikai vezetőit, katonai parancsnokait és szövetségeseit az Ukrajna elleni háborúban elkövetett bűntettek miatt – adta hírül az MTI.

Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén elfogadott, az Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekmények büntetlensége elleni küzdelemről szóló állásfoglalásban az EP-képviselők felszólították az uniós intézmények vezetőit, hogy tegyenek meg mindent az orosz és fehérorosz vezetők felelősségre vonásáért a háborús bűnök, emberiség elleni bűncselekmények, a népirtás és az ukrajnai agresszió során elkövetett bűncselekmények miatt.

Véleményük szerint a vonatkozó vizsgálatoknak és az azokat követő büntetőeljárásoknak az orosz fegyveres erők háborús bűnökben részt vevő teljes személyzetére és a kormányalkalmazottakra is ki kellene terjedniük.

Az EP-képviselők egy különleges nemzetközi törvényszék felállítását szorgalmazták, amely az Ukrajna ellen elkövetett orosz agresszió bűncselekményeit vizsgálná ki, és megbüntetné azok elkövetőit, köztük Oroszország és szövetségeseinek politikai vezetőit és katonai parancsnokait.

A különleges nemzetközi törvényszék felállítására indoklásuk szerint azért van szükség, mert az ilyen ügyek elbírálására a Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC) nincs hatásköre.