Az EU-s igazságügyi biztos árgus szemmel figyeli a magyar Pegasus-vizsgálatot

Az Európai Uniónak sürgősen lépéseket kell tennie, hogy megvédje az európai újságírókat, aktivistákat és politikusokat attól, hogy engedély nélkül megfigyeljék őket – ezt mondta szerdán Didier Reynders uniós igazságügyi biztos az Európai Parlamentben, a Pegasus-üggyel kapcsolatban. Mint a képviselőknek elmondta, a bizottság figyelemmel kíséri magyar adatvédelmi hatóság vizsgálatát a lehallgatási botránnyal kapcsolatban.

A magyar vizsgálat azért is lehet különösen érdekes az uniós intézmények számára, mert Magyarország az egyetlen uniós tagállam, amellyel kapcsolatban felmerült a gyanú, hogy a hatóságok alkalmazták az izraeli NSO Group által kifejlesztett lehallgató szoftvert. A Direkt 36 cikkéből már kiderült, hogy több újságíró, politikus és üzletember telefonját lehallgatták a Pegasus programmal, amely mindent látni enged a lehallgatást végzők számára, amit a lehallgatott személy a képernyőjén lát, és mindent hallhatóvá tesz, amit a telefon mikrofonja fölvesz és hangszórója kiad. Azt viszont egyelőre nem tudni, hogy a magyar állami szervek vásároltak-e a programból, amelyet az NSO elvileg csak állami szervezeteknek adhat el, az izraeli védelmi minisztérium engedélyével.

Reynders az Európai Parlamentben azt mondta, szigorúan ki kell vizsgálni a lehallgatási ügyeket, ez viszont a tagállami hatóságok feladata, így ezektől várja el, hogy alaposan kivizsgálják a vádakat és helyreállítják az állampolgárok bizalmát az állami intézményekben. Hangsúlyozta, hogy a bizottság mélységesen elítéli az illegális lehallgatást és adatgyűjtést, és bár a kormányok nagyon szigorú feltételek mellett lehallgathatják az állampolgárok kommunikációját, már dolgoznak egy olyan, uniós szintű személyi jogi szabályozás kidolgozásán, amely tovább korlátozná az államok mozgásterét. (Guardian)