Az Európai Bíróság ítélete a Fidesz kormány ellen!

0

Magyarország megsértette az uniós jogot, amikor nem mutatott kellő szolidaritást a menekültválságban – erre jutott indítványában a luxemburgi Európai Bíróság főügyésze, Eleanor Sharpston brit jogász.

Erről széles körben beszámolt a világsajtó, közte a német Deutsche Welle is, ami a többi között arra emlékeztet, hogy az állásfoglalást a bíróság nem köteles elfogadni, de a bírák legtöbbször követik.

Ítélet a következő hónapokban várható elmarasztaló ítélet esetén pénzbírságot szabhatnak ki.

Eleanor Sharpston szerint a három ország nem vonakodhatott volna az Olaszországba és Görögországba érkező menekültek elosztásának megvalósításától, egyebek mellett azért sem, mert a hangoztatott fenntartásaik alaptalanok. Minden további nélkül meg lett volna a lehetőségük ugyanis arra, hogy garantálják állampolgáraik biztonságát és jólétét, ráadásul megfelelő indoklással a menedékkérők letelepülését is meg lehetett volna jogszerűen akadályozni. Mindezt Sharpston a három uniós tagállam ellen folyó kötelezettségszegési eljárás ügyében fejtette ki.

A Deutsche Welle felidézi, hogy az EU 2015-ben két többségi döntéssel elhatározta, hogy mintegy 160 ezer Olaszországban és Görögországban lévő menekültet eloszt a tagállamokra, így enyhítve a két országban keletkezett nyomást, de Magyarország nem akart részt venni a megvalósításban, noha az Európai bíróság jogszerűnek minősítette a döntést.

Ezért indította az EU Bizottsága a pert.

Sharpston mindemellett megállapította: a jogállamiság tiszteletben tartása egy államban azt is jelenti, hogy az állam teljesíti saját jogi kötelezettségeit.

„E kötelezettségek figyelmen kívül hagyása veszélyes első lépés az összeomlás felé egy jogállamiság iránt elkötelezett, rendezett és strukturált társadalomban”

– szögezte le.

(MTI)