Az Európai Bizottság azt ígéri, hogy megakadályozza a visszaéléseket a segélycsomag körül, miután felmerült, hogy Magyarország a támogatások 20 százalékát az alapítványokba kiszervezett egyetemeknek adná

Az Európai Bizottság azt ígéri, hogy megakadályozza a visszaéléseket a segélycsomag körül, miután felmerült, hogy Magyarország a támogatások 20 százalékát az alapítványokba kiszervezett egyetemeknek adná, ami azonban az ellenzék szerint azt jelenti, hogy a mintegy 2,8 milliárd dollárnyi pénz közvetlenül a kormány és szövetségesei kezére jutna – írja a The Financial Times előfizetők által olvasható cikkében.

A gazdaságpolitikáért felelős bizottsági ügyvezető alelnök, Valdis Dombrovskis azonban igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy szigorú feltételeket szabtak a pénzek felhasználásához, és Brüsszel nagyon odafigyel majd, hogy ez alól ne lehessen kibújni. Emlékeztetett arra, hogy ha felmerül a csalás gyanúja, akkor az EU az új Európai Ügyészséghez fordulhat.

A kijelentés értékéből azonban levon, hogy Magyarország nem csatlakozott az új szervezethez. Viszont az tény, hogy a jogállami mechanizmus elvben már működik, bár a gyakorlatban még nem alkalmazzák, mert Orbán Viktor és Jarosław Kaczyński decemberben elérte, hogy ezzel meg kell várni az Európai Bíróság állásfoglalását. A lett politikus azonban azt bizonygatta, hogy ezúttal nem lesznek olyan visszásságok, mint a korábbi programok során, mindenkin behajtják a megígért reformokat, illetve fejlesztéseket. Éspedig úgy, hogy a Bizottság egyrészt rajta tartja a szemét a nemzeti ellenőrző gépezeteken, másrészt maga is beveti a saját eszközeit, és kész felfüggeszteni a pénzek folyósítását, ha azt tapasztalja, hogy valamelyik kormány trükközni próbál.

 

via. Financial Times