Az Európai Parlament frakciói bírálták a lengyel Alkotmánybíróság döntését

Az Európai Parlament nagy frakciói teljesen egyöntetűen bírálták a lengyel Alkotmánybíróság legújabb állásfoglalását, miszerint az unió legfelső bírósága nem szólhat bele a lengyel igazságszolgáltatás átalakításába és így nem írhatja elő, hogy szüntesse be a működését a nemrégiben létrehozott fegyelmi kamara.

Szerintük ezek után félő: Varsó nem tesz eleget alapvető kötelezettségeinek és búcsút int az EU jogrendjének – írja a Politico cikkét idézve a Népszava.

Iratxe Garcia Pérez, a szocialisták nevében úgy értékelte, hogy Lengyelország támadást intézett a közös jogrend ellen, ezért most a Bizottságnak és a Tanácsnak minden lehetséges eszközzel közbe kell avatkoznia. Manfred Weber, a néppárti frakcióvezető arról beszélt, hogy az uniópárti lengyeleknek immár rá kell döbbenniük: a kormányzó PiS kifelé viszi az országot az integrációból.

Terry Reintke, a zöld csoport alelnöke kijelentette, hogy meg kell védeni az EU-jog elsőbbségét, mert az a szervezet alapját képezi. És senki sem kezdheti ki a jogállamot, az együttműködést, továbbá a közös szabályokat. Hozzátette: a Bizottságnak végre ki kell állnia az ügyben. Dacian Ciolos, a liberális frakció elnöke a jogállami mechanizmus bevetését sürgette.

Terry Reintke, a zöld csoport alelnöke, és EP-képviselője./Kép- Politico