Az Európai Parlament most vitte be a végleges balegyenest Orbánnak

Az Európai Unió 2020 utáni hétéves pénzügyi keretét és a jogállamisági feltételrendszert illetően elért megállapodások lezártak, semmiképpen sem nyithatók meg újra – tudatta az Európai Parlament házbizottságaként működő Elnökök Értekezlete közleményében szerdán. Tájékoztatásuk szerint ennek értelmében az EP vezetői felkérik a tagállamok kormányainak képviselőiből álló Tanácsot, hogy fogadja el a csomagot, és mielőbb kezdje meg a ratifikációs folyamatot.

Kiemelték: az Európai Parlament vezetése mélységesen sajnálja a késedelmet, amit a magyar és a lengyel kormány vétója okoz.

További engedményt nem fogunk tenni

– tették hozzá.

Manfred Weber (kiemelt képünkön), az Európai Néppárt képviselőcsoportjának vezetője azt közölte, hogy a frakció szerdai megbeszélésén megerősítette teljes és egyöntetű támogatását a jogállamisági mechanizmus és az unió hosszú távú költségvetése mellett az EP és a Tanács megállapodása alapján. A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselői Twitter-üzenetükben ezzel szemben hangsúlyozták, hogy a vita során megerősítették támogatásukat a magyar kormány álláspontja mellett, viszont nem támogatták a jogállamisági mechanizmust a jelenlegi formájában. (A Fidesz tagságát 2019 tavaszán felfüggesztették a Néppártban, de képviselői a néppárti frakció tagjai maradtak.)