Az OECD szerint Európa is megfizeti a háború árát, de Oroszország még jobban

Súlyos gazdasági visszaesés várható Oroszországban, miközben Európában még akár minimális növekedéssel is lehet számolni – erről írt legfrissebb gazdasági előrejelzésében a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD).

 

Elemzésükben nem rejtették véka alá, hogy a „világgazdaság kilátásai elsötétültek” az utóbbi időben az orosz–ukrán háború miatt. 2022 második negyedévében a globális GDP stagnált, a világ húsz legfejlettebb országának (G20) termelése csökkent, miközben az infláció is négy évtizedes csúcsot döntött meg számos országban a 2022-es év első felében.

Mindemellett hozzátették, hogy szerintük Oroszország sokkal jobban megszenvedi majd az Európával folytatott gazdasági háborút, mint a kontinens államai. Előrejelzésükben úgy számoltak, hogy

az orosz gazdaság idén 5,5, jövőre pedig 4,5 százalékkal esik majd vissza.

Mindeközben a szervezet szerint az európai uniós tagállamokban alacsony mértékű gazdasági növekedéssel lehet számolni. Ez alól Németország és az Egyesült Királyság lehet a kivétel, ahol jövőre kis visszaesés várható.

Az OECD szerint az infláció 2022 mostani, harmadik negyedévében ér a csúcsra a világ fejlett gazdaságaiban, utána a negyedik negyedévben és 2023-ban már hanyatlani fog (de még ezzel együtt is nagyon jelentős marad).

Az elemzésben végül arra is kitérték, hogy Európára nézve még mindig az orosz energiaszállítások elmaradása jelenti a legnagyobb kockázatot. Hozzátették: a gáztározókat most már kilencven százalékra feltöltötték a kontinensen,

de még így is fennáll annak a veszélye, hogy energiahiány alakul ki télen.

Különösen abban az esetben, ha a többi forrásból esetleg a tervezettnél alacsonyabb mennyiségben érkeznek az energiahordozók, vagy a szokásosnál hidegebb telünk lesz idén. Ebben az esetben sok európai országban visszaesésre lehet számítani a lassú növekedés helyett 2023-ban – írta az OECD.