Az omikron-variáns úgy is fertőzhet, hogy nem is tapasztalunk tüneteket

A koronavírus omikron variánsa esetében a fertőzöttek 16-tól 30 százaléka semmilyen tünetet nem produkál, fejtette ki Milanko Sekler szerb virológus, mikrobiológus – adta hírül a Pannon RTV.

A szakember szerint a tünetmentesség különösen veszélyes, hiszen így a vírusvariáns sokkal gyorsabban terjed, mint a elődei. A virológus elmondta, hogy a Magyarországgal szomszédos országban ma már minden második tesztelt személy pozitív, ráadásul sokan éppen a tünetmentességük, illetve az enyhe tüneteik miatt nem is teszteltetik magukat. A szakember szerint a fertőzöttek napi száma sokkal több lehet, mint a hivatalos adatok, ő 20-30 ezret tippel.

Nincs még kimutatva pontosan, melyik variáns milyen százalékban van jelen. Az viszont biztos, hogy most az omikron vette át a főszerepet, de mindig van még a deltából is. Egyesek még mindig arra panaszkodnak, hogy elveszítették az ízlelésüket és a szaglásukat, ami a deltának volt jellemző tünete, az omikronnál viszont csak ritkán tapasztalható. Hogy súlyos-e az omikron? A legjobb, ha megnézzük azokat az országokat, ahol először jelentkezett, például Dél-Afrikát, az adataik szerint a kórházban kezelt betegek 4 százaléka halt bele ebbe a variánsba, a deltánál ez 21 százalék

– magyarázta a mikrobiológus.

(via Pannon RTV)