Az Operatív Törzs és a kormány megfenyegette a vendéglátósokat – Ha ki mernek nyitni akár a teljes vendéglátói tevékenységtől is eltilthatják

Szigorúbb büntetésre számíthatnak a vendéglátósok, ha megszegik a korlátozó intézkedéseket, és ennek ellenére az elviteles nyitvatartáson túl helyben fogyasztásra is kinyitnak – ez derül ki a szombat éjjel megjelent Magyar Közlöny legfrissebb számából.

HA VALAKI HELYBEN FOGYASZTÁSRA KINYITNÁ AZ ÜZLETÉT, ÉS ERRŐL A RENDŐRSÉG TUDOMÁST SZEREZ, AZ ÜZLETET HAT HÓNAPRA IDEIGLENESEN BEZÁRATJA. HA AZ ÜZEMELTETŐ ENNEK ELLENÉRE ÚJRA KINYIT, EGY ÉVRE ZÁRATJÁK BE. RÁADÁSUL MINDKÉT ESETBEN UGYANARRA AZ IDŐTARTAMRA A TELJES VENDÉGLÁTÓI TEVÉKENYSÉGTŐL IS ELTILTJÁK, MÁS CÉGEI SEM FOGLALKOZHATNAK VENDÉGLÁTÁSSAL FÉL VAGY EGY ÉVIG.

 

Eddig százezer forinttól egymillió forintig terjedő bírság kiszabására volt lehetőség, valamint 1 naptól legfeljebb 1 évig tartó ideiglenes bezáratásra.

Tovább szigorította az Orbán-kormány azt is, hogy a kötelezettségszegés megállapítása és a büntetés kiszabása után a vendéglátóegység vezetője vagy az éttermet működtető cég tagja személyesen vagy más cég tagjaként nem végezhet vendéglátói tevékenységet. Ha a tiltás ellenére ezt mégis megteszi, és a rendőrség erről értesül, akkor

AZ ÜZEMELTETŐT EGYMILLIÓTÓL ÖTMILLIÓ FORINTIG TERJEDŐ BÍRSÁGRA BÜNTETHETIK.

A veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló kormányrendeleteket is módosított a kabinet, ami azt jelenti, hogy a bértámogatási intézkedések is tovább fennmaradnak. A vendéglátósok 90 százaléka azonban még mindig nem kapta meg a novemberre ígért bértámogatást.

Időközben egyre több vendéglátós adott már hangot nem tetszésének. A napokban tömeges nyitást terveztek február 1-jére. Eddig 133 vendéglátóhelyről jelezték, hogy a korlátozások ellenére kinyitnak. A vendéglátósok vállalják az önkényes nyitás következményeit, mert a kényszerszünet a szakadék szélére sodorta őket.

Pénteken írt arról az Index, hogy a népszerű véleményvezér, Tibi atya azonban nem február elején, hanem tavasszal lázadna, de megérti azokat a vendéglátósokat, akik nem bírtak tovább tétlenül várni az újabb befizetetlen számlák miatt. Szerinte Orbán Viktor engedje a nyitást, vagy fizessen.

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón azt mondta, hogy megérti a vendéglátósok helyzetét, mégis türelmet kér tőlük. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy a lazításokat a vendéglátóhelyekre vonatkozó korlátozások enyhítésével kezdik majd.

A korlátozó intézkedéseket egyébként az Orbán-kormány március 1-ig hosszabbította meg, és nem is tervezi visszavonni azokat, amíg nem csökken jelentős mértékben a fertőzöttek száma, vagy nincs annyi vakcina, hogy tömegesen oltsák a lakosságot.