Az Operatív törzs mai sajtótájékoztatója

0

Sanda Tamás, az innovációs minisztérium államtitkára:

A veszélyhelyzet elrendelése óta csökkent a forgalom a közlekedésben is, a megpróbáltatások között egy jó hír, hiszen az emberek nagy része komolyan veszi a figyelmeztetéseket. Éjféltől kijárási korlátozás lépett életbe, ez csökkenti az utasszámot is, ez is a célja. Az operatív törzs további utasszám csökkenésről döntött, az iskolai szünetben érvényes menetrendre áll át a BKK. Április 1jétől a szombati menetrend lép életbe a Volánnál és a BKK-nál is. A MÁV és a Volán szakaszait összekötjük, a MÁV Start pótlás nélkül lemondja a nemzetközi járatokat.

Az operatív törzs támogatta azt a javaslatot, hogy az egészségügyi dolgozók korlátlan, díjmentes utazásra legyenek jogosultak belföldön.

A kontaktok minimalizálása a legfontosabb, így akinek feltétlenül utaznia kell, az ha teheti, mobiltelefonos applikációval vegyen jegyet. Az akadálymentesítésen még dolgoznak a fejlesztők, így ők díjmentesen utazhatnak a Volán járatokon. A vakok és gyengén látók számára is érvényes a díjmentes utazás.

A közösségi közeledésben is fontos, hogy megtartsuk a legalább másfél méteres távolságot, a tömegközlekedés után pedig fontos a megfelelő fertőtlenítés, kézmosás.

Ma reggelre sikerült megszüntetni a torlódásokat. Folyamatosak a határon az egészségügyi ellenőrzések. Ha valaki fertőzött a koronavírussal, magyar állampolgárként karanténba helyezik, nem magyar állampolgárként nem léphet be Magyarország területére. A határon történő átlépéskor felhívják a polgárok figyelmét a kijárási korlátozásokkal kapcsolatos szabályokra.

Március 26-tól a felsőoktatásban mindenhol elindult a távoktatás,azonban a rendelet 27-én hatályát vesztette. Rektori utasítások keretében a magyar egyetemek továbbra is fenntartják a távoktatást előíró intézkedéseket, a felsőoktatási intézmények zárva tartanak.

Magyarországon nincs áruhiány, ha időnként üres polcokat találtak a vásárlók a boltokban, az azért volt, mert az áruellátás sebessége nem mindig tudta követni a vásárlók rohamát, de mára ezek a problémák is megszűntek. Az ellenőrzések folyamatosak.

(Minden a koronavírusról itt)

Müller Cecília tiszti főorvos:

Jelenleg 343 igazoltan fertőzött van Magyarországon, egy beteg elhunyt, így jelenleg 11 elhunytat tartunk számon. A legtöbb esetben valamilyen más krónikus betegségről is szó van. A kijárási korlátozással szintet léptünk a járvány elleni védekezésben. Továbbra is a járvány lassítása a cél, ehhez szükséges a teljes lakosság együttműködése.

Külön kérik az időseket arra, hogy maradjanak otthonukban, legfőbb védelmüket az szolgálja, ha nem találkoznak más személlyel – mondta Müller Cecília. A 9 és 12 óra közötti üzletlátogatási lehetőség az idősek számára egy utolsó lehetőség kell, hogy legyen, ha más lehetőség (pl. hozzátartozói, önkormányzati segítség) nem áll rendelkezésére. A találkozások minimalizálása és a csoportosulások teljes elkerülése a cél.

A fiatalokat arra kéri a tiszti főorvos, hogy a számukra kijelölt idősávban menjenek el vásárolni.

Az otthoni munkavégzéssel kapcsolatban négy féle dologra kell összpontosítani: rendszeres kézmosás, szervezetünk védekezőképességének megtartása, a lakásban lévő felületek rendszeres tisztítása, végül pedig a találkozások minimalizálása. „Nem kell minden nap boltba járni”, ha vásárlásokat a halaszthatatlan szükségletekre lehet korlátozni. Gyümölcsök, zöldségek, olajos magvak, sovány húsok, halak, kefír, joghurt, teljes kiőrlésű kenyér, savanyú káposzta, legalább heti három alkalommal mozgás – sorolta a legfontosabbakat Müller Cecília.

Müller Cecília felhívta a figyelmet arra is, hogy mivel az otthoni munkavégzés számítógépről zajlik legtöbbe esetben, ezért rendszeresen töröljük a klaviatúrát hipós vízzel, tisztítószerekkel. Emellett nagyon fontos az otthonmaradás alatt a rendszeres mozgás is.

Kis Róbert rendőralezredes:

Mint ahogy már korábban megfogalmaztuk, éjféltől éltbe lépett a kijárási korlátozást, a megfelelő rendőrségi jelenlét biztosítva van a közterületeken. A magyar lakosság megértette az új szabályokat, melyek célja nem más, mint a járvány terjedésének csökkentése. Ha valaki rendszeresen megszegi ezeket a szabályokat, 5 ezer forinttól akár 500 ezer forintig terjedő bírságra számíthat. A rendőrség empatikus módon kezdte meg a kijárási korlátozás betartásának ellenőrzését. Az egészségügyi beszerzések folytatódnak, ma 27 tonnányi egyéni védőfelszerelés érkezett hazánkba, holnap 3,270 millió darab egyéni védőfelszerelés várható.

A magyar rendőrség továbbra is ellátja a hatósági házi karanténokkal kapcsolatos rendészeti feladatokat. A hatósági házi karanténnak a járvány megfékezése a legfőbb célja.

Magyarország továbbra is ellátja a határrendészeti feladatokat a határokon.