Az Operatív Törzs sajtótájékoztatója

“Köszönöm a Richternek, hogy megfeszített munkával, nagyon gyorsan elérhetővé tette a remdesivir hatóanyagú gyógyszert, amely megfelelő időpontban, megfelelő állapotú betegnek beadva akár 50 százalékban is csökkentheti az elhalálozást, a fatális kimenetelt. Nem leszünk külföldi importra szorulva”

 

– hangsúlyozta Müller Cecília az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján.

 

Müller Cecília az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján© Fotó mtva Müller Cecília az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján

 

Ismertette, hogy a mai nap 920 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel  40 782 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 27 idős krónikus beteg, így a halottak száma 1023 főre emelkedett, 12 164-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 27 595 fő. Az aktív fertőzöttek 33, az elhunytak 44, a gyógyultak 31 százaléka budapesti. Kórházban 1538 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 156-an vannak lélegeztetőgépen.

A tisztifőorvos kiemelte, hogy legkésőbb október 20-ig minden praxisban lesz influenza elleni oltóanyag.

A járvány a lefolyása nagyon nagy mértékben rajtunk múlik. Ismét nyomatékosítanom kell, hogy  a szabályokat tartsuk be!

Müller Cecília elmondta, a csoportosulások elkerülése érdekében október 23-án a központi ünnepségeket mérsékelni fogják, hogy nagyobb tömegek „ne verődjenek össze”. A tisztifőorvos arra kérte az önkormányzatokat és az egyéb szervezeteket, hogy az ünnepségek megszervezésekor tartsanak önmérsékletet.

Eddig 26 ezer orvos, egészségügyi dolgozó vesz vagy vett részt elméleti és gyakorlati képzésen, a továbbképzések jelenleg is zajlanak.

Müller Cecília újságírói kérdésekre felelve elmondta, nincs ok az aggodalomra azzal kapcsolatban, hogy egy édesanya megfertőzné a csecsemőjét: Magyarországon csak néhány esetet tapasztaltak, amikor az édesanya koronavírusos lett, de egyik esetben sem adta át a betegséget. Hozzátette: 52 szociális intézményben van jelen a koronavírus és 641 fertőzöttet tartanak nyilván. Arról, hogy mennyire jó a vérplazma-terápia, a tisztifőorvos elmondta, ez rendkívül hatékony módja a kezelésnek:

ha középsúlyos állapotú beteg kapja a terápiát, az is elkerülhető, hogy intenzív osztályra kerüljön. Ha már rosszabb az állapota, akkor kiegészítő gyógyszerekre is szükség van a hatékonysághoz

– fogalmazott, hozzátéve: van elegendő vérplazma, de az emelkedő esetszám miatt továbbra is gyűjti a vérplazmát az Országos Vérellátó Szolgálat.

Már huszonnégyezerhez közelít a Magyarországon hatóságilag elrendelt karanténok száma, az elmúlt 24 órában közel négyezer újabb karantént kellett elrendelni – mondta az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes, az ügyeleti központ vezetőhelyettese.

Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján© Fotó MTVA Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján

A rendőrtiszt ismertette, hogy kollégáinak összesen már 433 esetben kellett tömegközlekedési eszközön helytelen maszkviselés miatt intézkedni. Az elmúlt 24 órában összesen 75 esetben kellett fellépniük védelmi intézkedések elmulasztása miatt. Tömegközlekedési járműveken, amikor egyes személyek nem vagy nem megfelelően viseltek maszkot nyolcszor volt dolga az egyenruhásoknak, ám valamennyi személynél elég volt figyelmeztetni a szabályszegőket.

Jóval több, 807 esetben kellett a szigorítások óta kereskedelmi egységekben közbelépni a rendőröknek védelmi intézkedések elmulasztása miatt. Az elmúlt 24 órában 67 személlyel szemben jártak el a rendőrök, mert üzletekben, boltokban és az előírt helyeken nem vagy rosszul viselték a maszkot, náluk 57 esetben elég volt a járőröknek figyelmeztetni, ám 3 személynél bírságot kellett kiszabni, illetve 7 szabálysértési feljelentést is tettek az egyenruhások.

Az elmúlt 24 órában 10 007 hatósági házi karantént ellenőriztek a rendőrök, és 3707 új vesztegzárat kellett elrendelni, ezek többségét határátlépőknél. Jelenleg összesen 23 815 hatósági karantén van érvényben hazánkban. Az elektronikus ellenőrzés lehetőségével eddig 1104 fő élt.