Az Operatív törzs sajtótájékoztatója

Élő!

0
Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 300-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – közülük 10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnámi és 286 magyar állampolgár. Az eddigi 28-ról 34-re nőtt a gyógyultak száma. Péntek reggel Orbán Viktor a Kossuth Rádióban bejelentette, hogy kijárási korlátozást vezetnek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között. A rendelet értelmében szombattól két héten keresztül az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni. Ezek után tartja az operatív törzs a szokásos napi tájékoztatóját:

 

A sajtótájékoztatón elhangzott:

Kovács Zoltán és Kásler Miklós az operatív törzs tájékoztatása előtt külön tájékoztatást tartott:

Kovács Szerint a kijárási korlátozások illeszkednek az eddigi intézkedések sorába. Kellő időben meghozott intézkedésekről van szó.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere:

Harmadik hete folyik több kórházban megfeszített erővel a fertőzöttek ellátása. A többi kórház erőfeszítéseket tesz az átszervezésekre. Magyarország a többi európai országhoz képest jó helyzetben van, heteket nyertünk, így kevesebb a megbetegedés is.

Most fel kell készíteni a magyar egészségügyi rendszert a tömeges, több ezres megbetegedések időszakára. Felmértük a pontos kapacitásokat ennek érdekében – mondta Kásler Miklós

Fontos, hogy a megelőzés legnagyobb lehetősége, ha mindenki betartja a szabályokat és otthon marad, és az idősek is csak a megadott idősávokban mennek el a boltokba.

Kásler szerint a magyar egészségügy bizonyított, képes a feladatait ellátni a polgárok segítségével.

Az operatív törzs sajtótájékoztatója:

Elismételték a ma reggel Orbán Viktor által nyilvánosságra hozott intézkedéseket. Elmondták, hogy a rendőrség segíteni kívánja a lakosságot, s empatikusan lépnek majd fel, abban segítve, hogy közösen lassítsuk a járványt.

Tegnap véget ért a különleges jogrend, de változatlanul végzi a rendőrség az ezzel kapcsolatos feladatokat:

5032 hatósági házi karantént rendeltek el tegnapig.

Egyre többen tartják be a szabályokat, de 163 szabályszegő ellen feljelentést tettek, 32 emberre pedig helyszíni bírságot szabtak ki. Eddig 44 szabálysértési feljelentés született azon üzletek ellen, akik nem tartották be a korlátozott nyitvatartást.

Személyforgalom terén Rajkánál, a teherforgalmat illetően Rajkánál és Parassapusztánál van a belépésnél hosszabb várakozás, kilépésnél csak a teherforgalomban van hosszabb várakozási idő.

Müller Cecília tiszti főorvos:

300-ra emelkedett az igazolt betegek száma, de ismét vannak gyógyultak, haláleset pedig nem történt az elmúlt 24 órában.

Az elmúlt napon rendkívüli intézkedésre volt szükség, hogy az országgyűlés döntéséig a járvány megfékezése érdekében meghozott döntéseket továbbra is fent lehessen tartani.

– Megtiltottam a külföldiek Magyarországra történő beutazását, az áruszállítás kivételével – mondta a tiszti főorvos.

A külföldről hazatérő magyaroknak kötelező az egészségügyi vizsgálat, és ha gyanú merül fel a fertőzésre, vagy betegek, minden esetben 14 napra házi karanténba kell vonulniuk.

Az átutazó külföldieknek csak meghatározott pontokon lehet megállniuk.

A kijárási korlátozásról szóló döntés az egész lakosság védelmét szolgálja.

Müller Cecília azt mondta, annak ellenére, hogy idősáv lett kijelölve az idősek számára boltbajárásra, de a kérés továbbra is az, hogy inkább maradjanak otthon és kérjenek segítséget. Ha a meghatározott időszakban mégis kimennek, a találkozásokat hanyagolják, ne csoportosuljanak, a lehető leggyorsabb idő alatt térjenek haza. A vírus terjedésének útja, ha csoportosulnak az emberek és egyik ember átadja a másiknak a megbetegedést.

A gyermekek számára fontos, hog biztosítsunk nekik megfelelő mozgásteret, le lehet vinni őket az utcára picit futkosni, de ezeket úgy tegyük, hogy ne csoportosuljanak, a család menjen együtt, ám másokkal ne találkozzanak, a gyerekek pedig ne verődjenek össze az utcán, különösen, ha valaki valamilyen tünetet mutat. Ha valaki a megfázás jeleit mutatja, már akkor se vigyük az utcára.

A nagyobb gyerekekkel üljenek le a szülő beszélgetni a jelenlegi helyzetről, a felnőttek feszültsége ne ragadjon rájuk, próbáljuk ezt oldani, segítsük a gyerekeket.

A házikedvencek sétáltatása nem tilos, de célirányos legyen, csak a szükséges ideig és ne csoportosan!

Kérdésekre adott válaszok

Honvédelmi irányító törzseket irányítottak az orvosi oxigént előállító vállalatokhoz.

Azért rendeltek el most kijárási korlátozást, mert szükséges megtartani azt a járványügyi helyzetet, amivel lassítani lehet a járvány terjedését, ez a korlátozás arra irányul, hogy a csoportosulásokat, találkozásokat csökkentsék.

Nincs szükség igazolásokra a munkába járáshoz a munkáltatóktól!

A korlátozás nem öncélú, nem maga a korlátozás a lényege, hanem az, hogy ne legyen csoportosulás. Természetesen önként megválaszthatja valaki, hogy hol tartózkodik, tehát nem lakcím szerinti helyen kell laknia, jelenleg bárki meghatározhatja, hogy hol akar tartózkodni, mindegy, hogy albérletben, vagy saját lakásában.

Elképzelhető, hogy további intézkedések történnek majd, amint a járványhelyzet azt megköveteli.

Az idősek alapesetben maradjanak otthon, segítsék őket a családtagok és önkormányzatok. Csak nélkülözhetetlen esetekben menjenek el otthonról, ne csoportosuljanak, nagyon gyorsan vásároljanak be, amennyiben nincs más lehetőség. Hazatérve mossanak kezet. Ha lehet, a fiatalok vásároljanak be nekik, 9 óra előtt.

Kutyasétáltatás: azt minden kutyatulajdonos tudja, mennyi az igénye az állatnak a mozgásra, utána menjünk haza.

A települések bevonhatják a polgárőrséget a védekezési feladatok végrehajtásába, ezt az operatív törzs támogatja.

A teszteket végző laboratóriumok már jóval korábban megkezdték a munkát: az NNK laborja, a Szent László Kórház laborja, a négy egyetemi laboratórium, ( Pécs, Szeged, Debrecen és Budapest), illetve Győrben van még egy labor.

Az eddigi intézkedések arról szólnak, hogy ne alakuljon ki olyan helyzet, mint Olaszországban, és ez eddig sikeres Müller Cecília szerint.

Minden olyan műtétre sort kell keríteni, ami nélkül egészségromlás történne.

Az operatív törzs működése nem kötött a különleges jogrendi időszakhoz, a veszélyhelyzet kihirdetése előtt is működött.