Az Operatív törzs sajtótájékoztatója

Élő

0

Müller Cecília országos tisztifőorvos:

Gyászos napon vagyunk túl, jelentősen emelkedett az elhunytak száma, 9-en haltak meg az elmúlt 24 órában, 47-re emelkedett az elhunytak száma. Azért, hogy ez a tendencia ne fokozódjon, számos intézkedésre van szükség – mondta a tisztifőorvos. Az elhunytak között idősotthoni ápoltak is vannak. Növekszik a gyógyultak száma, már 71-en hagyhatták el a kórházat.

A betegek számának növekedésével egyre magasabb az esélye annak, hogy valaki elkapja a betegséget.

Budapest: egyértelműen a fővárosra koncentrálódik a betegség nagy tömege, a fertőzöttek 40 százaléka innen kerül ki, Pest megyével együtt ez több mint 60 százalék. Az adatok arra mutatnak, hogy fokozottan tartsuk be a korlátozó intézkedéseket, hogy elálljuk a fertőzés útját, elvágjuk a fertőzés láncát, egyik ember a másiknak ne tudja átadni a fertőzést. Budapest enélkül góccá válhat és a járvány egy nagyon súlyos következményével kell szembenézni.

  • Szociális intézmények, idősotthonok: számos intézkedéssel próbáltuk védeni az időseket – mondta Müller Cecília. Kéri a fenntartókat, hogy a népegészségügyi hatóságok határozatait, döntéseit az utolsó pontig tartsák be.
  • A látogatási tilalmat korán elrendelték, majd kijárási tilalom és felvételi zárlat következett, az idősotthonoknál, ennek ellenére nem tudták megakadályozni, hogy a vírus bejusson az idősotthonokba.
  • Ezért végrehajtási protokollal egészítette ki Müller Cecília az intézkedéseket. A végrehajtás mikéntjére egy új eljárási rendet kaptak az intézmények.
  • Minden intézményben egy személyt, vagy munkacsoportot kell kijelölni, akik kifejezetten a fertőződések megakadályozásáért felelnek. Feladatuk a szabályok betartása, betartatása, a fertőzésgyanúsak elkülönítése, tisztasági követelmények betartása, kórházi ápolásra nem szoruló lakók elkülönítése.
  • Ha több fertőzött van, kerülhetnek egy szobába, ha egy, akkor egyágyas szobába kerüljenek. Az otthonok dogozói kerüljék a tömegközlekedést.
  • Ha egy dolgozó azt gondolja, beteg, ne menjen dolgozni az idősotthonba, értesítse háziorvosát. Ha az elkülönített lakók állapotában változás van, akkor kórházba kell vinni mentővel.
  • Az idősotthonokban dolgozó orvosok figyelmét különös odafigyelésre hívta fel Müller Cecília, hangoztatva a fenntartók felelősségét: jogszabály írja elő, hogy rendelkezésre álljon egészségügyi ellátás, védőeszközök és az összes feltétel biztosítása a fenntartó kötelezettsége.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa:

663 milliárd forint a védekezés kezdő pénzügyi kerete.

A kórházparancsnokok 108 kórházban látják el feladataikat, napi készletfelmérést hajtanak végre Tegnap az operatív törzs úgy döntött ez alapján, hogy ma is 9 kórházba kell védőfelszerelést szállítani, sebészeti maszktól az arcvédő pajzsig.