Az Operatív Törzs sajtótájékoztatója élőben

1176 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 35.222 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – kezdte tájékoztatóját Müller Cecília. Hozzátette: 15 elhunyt, mind valamilyen krónikus betegségben szenvedett. A tiszti főorvos elmondta:

  • a fertőzöttek 34 százaléka budapesti.
  • 803 ezer tesztet végeztek el eddig.

A kórházakban 993 főt ápolnak jelenleg, “látjuk, hogy emelkedik a kórházban ápoltak száma. Ez a betegség nagyon gyorsan tud súlyosbodó szakaszba lépni. (…) Ha valaki magán bármilyen tünetet észlel, jelentkezzen háziorvosánál.”

Müller Cecília hangsúlyozta: viseljünk továbbra is maszkot.

Közösségi terjedés már a jellemző. Ma már bárki bárkit megfertőzhet.

A tiszaújvárosi fertőzéssel kapcsolatban elmondta: a fertőzöttek és kontaktszemélyek elkülönítésre kerültek. Így megoldható, hogy a városba ne vigyék be a fertőzést. “Mindösszesen egy fő került kórházba.”

Újságírói kérdésre elmondta:

  • minden egészségügyi intézmény legalább kétheti tartalékkal rendelkezik
  • “a koronavírus-járványt kézben tartják a hatóságok. Minden gyanús esetet kivizsgálunk” – mondta Müller Cecília.
  • a “WHO és én sem ajánlom a gumikesztyű használatát tömegközlekedési eszközökön.Inkább fertőtlenítsenek. Hamis illúziót kelthet a gumikesztyű használata” – mondta Müller Cecília.

Gál Kristóf elmondta, hogy maszkviselés szabályainak megszegése miatt 33 esetben intézkedtek a rendőrök. Tegnap továbbá 3900 házi karantént rendeltek el.