Az Orbán-kormánynak a megosztás az igazi erőssége, véglegesnek tűnik az ápolási díj kettévágása

0

Civil tiltakozás nyomán változtatott tavaly a kormány az ápolási díj összegén és szerkezetén. A módosítás mikéntje azonban újabb problémához vezetett. A gyermekek otthon gondozási díjának (gyod) bevezetésével elvált egymástól a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeküket gondozók támogatása azokétól, akik más hozzátartozójukat ápolják. Az idei követelések egyik témája ezért a támogatások kiegyenlítése, miközben az érintetteket az is foglalkoztatja, mit várhatnak a jogosultság felülvizsgálatára kidolgozott új pontrendszertől.

Az ellenzék sípolás és dudálás nélkül sem támogatta volna a kettős rendszer bevezetését. A kettébontásnak eleve célja lehetett az érintettek megosztása, ily módon a későbbi tiltakozások bázisának gyengítése. A Fidesz minduntalan az ellenzék fejére olvassa a vádat: nem szavazta meg az ápolási díj emelését. Holott az ellenzék valójában nagyobb és egységes emelést akart.

Az összegek egyébként valóban emelkednek. Az államtitkárok kommunikációs sillabuszában bizonyára aláhúzva szerepel, hogy az ápolási díjra 2010-ben még csak 15 milliárd forintot fordított a költségvetés, ez 2018-ra 27 milliárdra emelkedett, 2020-ban pedig 55 milliárdra ugrik az ápolási díj és a gyod együttes finanszírozása.

A gyod idén nettó kilencvenezer forint, jövőre a 2020-as minimálbér 77 százaléka lesz, 2022-ben a tervek szerint eléri az akkori minimálbér összegét. A kormány azonban továbbra sem ismeri el munkaviszonyként az otthon ápolást, s újra meg kell jegyezni, hogy a segély felzárkóztatása a minimálbérhez csakis a gyermeküket ápolókra vonatkozik. Ők körülbelül az egyharmadát teszik ki az otthon ápolásban érintett, ötvenezernél több családnak.

További részletek a 168 óra cikkében olvashatók:https://168ora.hu/itthon/apolasi-dij-orban-kormany-gyermek-csaladtag-emmi-ungar-peter-172167