Az orosz csecsen vérengzőnek tetszett Orbán tusványosi nácibeszéde

Orbán Viktor miniszterelnök tusványosi beszédére nem sok pozitív komment érkezett, de az orosz média és a csecsen vezető szerint a magyar kormányfő szavai teljesen világosak, amivel egyet is értenek.
Ramzan Kadirov csecsen vezető közösségi oldalán osztotta meg gondolatait a beszédről, az orosz állami televízióban pedig központi helyet kapott egy vitaműsor részeként.

„Sok ország kezd rájönni, hogy Oroszország különleges katonai művelete Ukrajnában sikeres lesz, és hogy a nem oroszországi nacionalista csoportoknak szállított fegyverek sem fognak segíteni a helyzet megfordításában”

– kezdte bejegyzését Ramzan Kadirov csecsen vezető közösségi oldalán.

Szerinte a magyar vezetés a „különleges katonai művelet” kezdete óta ezt az üzenetet próbálja közvetíteni Európa felé.

A minap Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke ismét kifejtette véleményét az ukrajnai helyzetről és Európa jövőjéről. Ez egy nagyon informatív beszéd, amely józan elemzést ad a történtekről. Teljesen egyetértek Orbán Viktor álláspontjával

– írta bejegyzésében a csecsen vezető, aki szerint nem biztos, hogy a kormányfő szavait a Nyugat vezetői is meghallják.

Kifejtette: Oroszország többször figyelmeztetett a minszki megállapodások tiszteletben tartására, és ellenezte Ukrajna NATO-csatlakozását, amelyet az ország biztonságát közvetlenül fenyegető veszélyként magyarázott, de kérései nem találtak megértő fülekre. Ugyanakkor azt is lehetségesnek tartotta, hogy a Nyugat célja már a kezdetektől az volt, hogy legyengítse Oroszországot.

Ma a Nyugat és Európa nagyobb válságban van, mind gazdaságilag, mind politikailag, mint azt valaha is gondolták volna

– vélekedett Kadirov.

A vezető szerint több kísérletet is tettek arra, hogy polgárháborút szítsanak Oroszországban.

„Mindegyikük kudarcot vallott, mert soha senkinek nem sikerült leigázni vagy megtörni az orosz népet”

– tette hozzá.

Az orosz médiának is tetszett

Orbán Viktor tusványosi beszéde az orosz médiában is nagy figyelmet kapott. Vlagyimir Szolovjov, az állami Rosszija 1 televízió műsorvezetője egy vitaműsorban játszott le egy részletet a magyar miniszterelnök beszédéből. Kiemelte, hogy a volt amerikai elnök, Donald Trump, Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor hasonlóan szemlélik a történéseket.

A Daily Beast munkatársa meg is osztott egy részletet a műsorból.

Közösségi oldalán kiemelte:

Oroszország azt tervezi, hogy beavatkozik a választásokba szerte a világon, beleértve leggyűlöltebb ellenségüket, az Egyesült Államokat is.