Az orosz védelmi minisztérium pénzt adna a belarusz hadsereg katonáinak, hogy lépjenek be az orosz-ukrán háborúba

Oroszország megpróbálja meggyőzni a fehérorosz hadsereget, hogy pénzzel és ingyenes oktatással vegyen részt az Ukrajnával folytatott háborúban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök új módszereket keres a fehéroroszok háborúba való bevonására.
Erről március 23-án számolt be a Védelmi Minisztérium hírszerzési főosztálya.
A DIU szerint az orosz különleges szolgálatok alkalmazottai tanulmányozzák a fehérorosz hadsereg erkölcsi és pszichológiai állapotát, és “egyéni beszélgetéseket” folytatnak a ranggal és az aktával.
“A “speciális feladatok” elvégzéséhez a fehéroroszok havi 1000-1500 dolláros fizetést kapnak. Emellett kedvezményes kiképzést az orosz katonai egyetemeken” – közölte a hírszerző szolgálat.
Meg kell jegyezni, hogy az ilyen eseteket a fehérorosz fegyveres erők 103. légi hadosztályának egységeiben és a Gomel határcsoportban rögzítették.
Ennek ellenére nagyon alacsony a motiváció a fehérorosz hadsereg közötti ellenségeskedésekben való részvételre. Azok, akik beleegyezésüket adták, ki vannak zárva egységeik személyzetének listájáról, hogy kiterjesszék a szolgálatot, nem pedig a fehérorosz fegyveres erők soraiban” – közölte a DIU.
Jelenleg Fehéroroszország felső katonai-politikai vezetése között viták vannak az Ukrajna területén zajló ellenségeskedésekben való részvétel lehetőségéről.
A jelentések szerint a fehérorosz hadsereget, amely megtagadja az úgynevezett “különleges műveletben” való részvételt, ellenőrzik az ellenzékkel való kommunikációt, és az Orosz Föderációval hűtlen parancsnokokat helyettesítik.